Crin Antonescu: În raportul neoficial apar nişte teme care exced nu doar MCV, dar şi atribuţiile CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele interimar Crin Antonescu a fost invitat, astăzi, la Radio România Actualităţi.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi, la RRA, că în proiectul neoficial al raportului Comisiei Europene apar "nişte teme şi decizii care exced nu numai MCV, dar şi atribuţiile CE", el exprimându-şi speranţa ca acestea să nu fie incluse în raportul final.

Întrebat despre ceea ce va constata CE în raportul privind MCV, Crin Antonescu a răspuns: "Pot să fac şi eu o critică din capul locului, şi anume că acolo apar nişte teme şi decizii care exced nu numai MCV, dar şi atribuţiile CE".

"Primul lucru care sare în ochi este că, deşi MCV are nişte zone foarte clare, el este extins cu consideraţii şi cu puncte de vedere sau chiar măsuri de natură strict politică. Discutăm despre ceea ce ştim în acest moment că ar circula. (...) Sper ca în forma finală, oficială a raportului să dispară", a mai spus preşedintele interimar.

El a menţionat că discută despre forma neoficială a proiectului de raport.

"România este o ţară care nu este în situaţia de a i se testa, verifica şi monitoriza angajamentul faţă de valorile democratice. Sigur, dacă în România se întâmplă un derapaj e normal ca la nivelul Uniunii în care suntem parte să se intervină, dar România nu este nici un cobai, nici un aspirant, nici o ţară în curs de dezvoltare democratică aspirantă să intre în UE, România este o ţară în care fundamentele democraţiei sunt consacrate de mult", a susţinut Antonescu.

El a adăugat că "Financial Times" a publicat un articol "din auzite" când a susţinut posibilitatea unei monitorizări europene în România.

"Financial Times, în ciuda faptului că este un foarte prestigios organism de presă, vorbeşte din auzite şi din auzite incorect. (...) Sigur, că orice formă de interes a instituţiilor europene, a omologilor noştri - pentru că sunt omologii noştri, colegii noştri, nu sunt şefii noştri liderii europeni, da? - în legătură cu buna desfăşurare a acestui referendum este cât se poate de normală, şi sub orice formă doresc să se intereseze cât se poate de aproape de desfăşurarea lui sunt bineveniţi", a explicat Antonescu.

Liderii europeni plănuiesc să trimită reprezentanţi care să supravegheze respectarea obligaţiilor asumate de România în privinţa democraţiei, intensificând presiunea asupra Bucureştiului în contextul actualei crize politice, relatează Financial Times (FT) în ediţia electronică de marţi.

Crin Antonescu a reamintit că blocarea accesului nostru în spaţiul Schengen s-a produs cu mult înainte să vină Guvernul Ponta.

E posibil să nu reuşim intrarea în spaţiul Schengen, dar nu are nicio legătură cu ultimele evenimente.

Crin Antonescu a repetat că se va retrage din politică dacă Traian Băsescu va reveni la Cotroceni.

„Eu am decis că mă retrag din politică dacă oamenii vor să îl păstreze pe Traian Băsescu la Cotroceni, eu am decis să mă retrag. Angajamentul meu era unul care viza cazul în care Băsescu avea o majoritate. Totuşi, o voi face, ca să nu dau impresia că îmi negociez propriile promisiuni. “, a menţionat Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite