Crin Antonescu: Astăzi a fost o zi mare. România a dovedit pe deplin astăzi că este o țară pe deplin democratică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele interimar Crin Antonescu
Preşedintele interimar Crin Antonescu

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, duminică noapte, la încheierea procesului de votare în cadrul referendumului, că desfăşurarea scrutinului a demonstrat că românii au vorbit aşa cum vorbesc naţiunile care au cu adevărat vocaţia democraţiei.

"Românii au vorbit puternic, au vorbit răspicat, au vorbit așa cum vorbesc națiunile care au cu adevărat vocația democrației. Nu cunoaștem deocamdată rezultatele finale și oficiale ale acestui referendum, sunt însă câteva lucruri care mă determină și mă îndreptățesc să spun ceea ce am afirmat adineauri. Într-o situație în care acest referendum a fost boicotat PDL și de către însuși președintele suspendat Traian Băsescu, pe de o parte, de către UDMR și marea parte a cetățenilor de origine maghiară ai României, în condițiile unei zile caniculare, la mijlocul verii, într-o perioadă de concedii, cetățenii români, într-o majoritate indiscutabilă, pe care o cunoaștem toți, au răspuns chemării la referendum, au răspuns într-un mod extraordinar, prin amploarea, intensitatea și corectitudinea comportării lor", a declarat Antonescu.

"Ceea ce am putut vedea cu toții și ceea ce au putut vedea toți cei care sunt îndoiți de calitatea democrației din României a fost un cetățean român conștient de drepturile și de obligațiile sale, un cetățean român hotărât să spună 'prezent' la întâlnirea cu un mare moment din destinul acestei țări. România a dovedit pe deplin astăzi că este o țară pe deplin democratică, ai cărei cetățeni înțeleg sensul democrației și înțeleg să-și exercite drepturile fundamentale", a continuat el.

Preşedintele interimar a mulţumit celor care au votat şi celor care au contribuit la corectitudinea votului.

Oamenii au demonstrat că îngrijorările europene nu se justifică, iar România este o ţară democratică.

"Dragi compatrioți, indiferent care va fi rezultatul final și oficial al acestui referendum, nu mai avem, dacă am avut vreodată, nici un motiv să ne îndoim de țara noastră, de noi înșine, de faptul că suntem un popor și o țară pe deplin europene în sensul democrației, în sensul capcității cetățeanului de a-și spune opinia atunci când este nevoie de el. Vom aștepta cu toții în mod democratic, în mod civilizat, rezultatele de la Biroul Electoral Central. Vom aștepta și vom respecta cu toții decizia Curții Constituționale. Vom avea, până la urmă, un rezultat sau altul la acest referendum. Acestea sunt însă aproape detalii pe lângă marele mesaj pe care poporul român l-a dat, și anume acela că este un popor care nu mai are ce să învețe în materie de alegeri democratice, în materie de participare democratică, de la nimeni. Și cred că dacă existau îndoieli în noi înșine sau în partenerii noștri europeni în legătură cu aceste lucruri, ele nu mai au nici un fel de justificare", a conchis Crin Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite