Crimele comunismului, incriminate prin lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persecuţiile pe motive politice comise de regimul comunist vor fi considerate crime împotriva umanităţii. Anunţul a fost făcut ieri de ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, la conferinţa

Persecuţiile pe motive politice comise de regimul comunist vor fi considerate crime împotriva umanităţii. Anunţul a fost făcut ieri de ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, la conferinţa internaţională "Ways to Consider Communism", organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România. Potrivit ministrului, guvernul va include distinct incriminarea crimelor comunismului în proiectul noului Cod Penal.

El a mai arătat că proiectul de lege referitor la anularea condamnărilor cu caracter politic din timpul regimului comunist va fi "cel mai probabil" săptămâna viitoare pe agenda şedinţei guvernului. Acest proiect prevede "ştergerea de drept a tuturor condamnărilor cu caracter politic, repunerea în drepturi a foştilor deţinuţi politici şi acordarea de despăgubiri pentru prejudiciile morale suferite prin condamnare".

Problema incriminării crimelor regimului totalitar este în acest moment una dintre temele de discuţie ale Comisiei Europeane. În prima parte a anului 2008, în timpul preşedinţiei slovene, Comisia va iniţia o dezbatere publică cu privire la genocidul, crimele împotriva umanităţii şi crimele de război comise de regimurile totalitare în vederea găsirii mijloacelor pentru soluţionarea acestei probleme, eventual prin formularea unei propuneri de decizie-cadru privind crimele în regimurile totalitare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite