"Crimele comunismului sunt documentate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Alianţei Civice, Sorin Ilieşiu, îl contrazice pe preşedintele Traian Băsescu, arătând că există un raport asupra crimelor comunismului, care ar putea sta la baza

Vicepreşedintele Alianţei Civice, Sorin Ilieşiu, îl contrazice pe preşedintele Traian Băsescu, arătând că există un raport asupra crimelor comunismului, care ar putea sta la baza condamnării acestei ideologii. Într-o scrisoare deschisă, transmisă şefului statului, Ilieşiu afirmă că crimele regimului comunist din România pot fi comparate doar cu cele din URSS, în perioada lui Stalin. "În cazul regimului comunist din România, dimensiunea crimelor reprezintă un trist record mondial. Iată numai două exemple: 1). numărul record al deţinuţilor politici raportat la numărul populaţiei - estimat între 500.000 şi 2.000.000; 2). masacrul din timpul revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989: peste 1.100 de morţi şi peste 3.300 de răniţi, în timp ce în toate fostele ţări comuniste regimul totalitar a căzut fără nicio victimă sau aproape fără victime", arată vicepreşedintele Alianţei Civice. Potrivit lui Ilieşiu, acest raport a fost elaborat, într-o perioadă de 12 ani, de o echipă de istorici, supervizată de Vladimir Bukovski, Denis Deletant, şerban Papacostea şi Alexandru Zub.
Acum două zile, Traian Băsescu a spus că nu poate condamna comunismul dacă nu are la dispoziţie un documentar referitor la crimele acestui regim. "Punctul meu de vedere a fost să se propună o comisie de istorici, de oameni care cunosc realităţile comunismului, care să elaboreze un document istoric, ştiinţific în acelaşi mod în care s-a procedat cu condamnarea Holocaustului", a spus Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite