Cotizaţia de alegeri rupe buzunarele candidaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD-iştii ar putea plăti 25.000 de euro, liberalii - 2.500 de euro, iar PDL-iştii 1.400 de euro PNL a instituit taxa de candidatură, în timp ce la PSD se va plăti cotizaţia după ce

PSD-iştii ar putea plăti 25.000 de euro, liberalii - 2.500 de euro, iar PDL-iştii 1.400 de euro

PNL a instituit taxa de candidatură, în timp ce la PSD se va plăti cotizaţia după ce candidaţii vor fi validaţi.

Social-democraţii vor să creeze un fel de CAR pentru campania electorală. Sumele cu care candidaţii vor cotiza la trezoreria de partid vor ajunge într-un fond din care fiecare se va putea "servi" dacă în timpul campaniei rămâne în "pană" financiară.

Pentru că la PSD sunt mult mai mulţi candidaţi decât colegii, concurenţa ajungâng la şapte pe loc, potrivit unor surse din partid, nu se discută încă pe faţă despre astfel de cotizaţii, pentru că niciun candidat nu e sigur de validare.

Sursele citate au menţionat că nici după ce se vor stabili candidaţii nu va exista o decizie formală. Sumele vehiculate se situează în jurul a 25.000 de euro şi pot creşte până la 50.000. Candidaţilor PSD li s-a mai spus să se aştepte să cheltuiască cel puţin 100-150 de mii de euro la alegerile din toamnă.

Ceartă la PNL pe taxa de candidatură

Liberalii au opinii diferite faţă de decizia conducerii centrale privind contribuţia de 2.500 de euro pentru campania electorală pe care candidaţii partidului trebuie s-o achite până la 1 septembrie. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, care va candida într-un colegiu din Iaşi, a declarat ieri că nu ştie dacă va plăti, întrucât este vorba despre "o participare benevolă, voluntară".

"Dacă eu vreau să o dau, o dau, dacă nu, nu mă poate obliga nimeni să o dau", a spus Iorgulescu la şcoala de vară a tineretului liberal. El a susţinut, asemenea mai multor liberali, că nu a primit niciun mesaj pe acest subiect, pe mobil, de la Bogdan Olteanu.

În schimb, vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu a precizat că perceperea unei contribuţii din partea tuturor candidaţilor partidului este "o chestie normală".

"Nu am primit SMS-ul. Am fost în vacanţă. Am aflat astăzi (ieri - n.r.) de acest lucru. Mi se pare corect şi este bine că este la vedere, pentru că partidul trebuie să aibă un fond de campanie la care trebuie să contribuie toţi candidaţii. Este o ştachetă pentru toată lumea", a spus Ruşanu.

El i-a replicat lui Iorgulescu, afirmând că "fiecare va contribui benevol, dar obligatoriu!". Coordonatorul campaniei PNL, Bogdan Olteanu, a explicat că suma a fost stabilită printr-o decizie a conducerii centrale şi nu a fost contestată. El a mai spus că Iorgulescu nu se va regăsi pe liste dacă nu va plăti banii. La vistieria PNL ar urma să se strângă astfel circa un milion de euro.

PDL, cea mai mică cotizaţie

5.000 RON, circa 1.400 de euro, reprezintă suma cu care ar trebui să contribuie fiecare candidat PDL la campania pentru alegerile parlamentare.

Secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a spus că este doar o propunere şi că doar conducerea centrală va stabili cuantumul. Prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, a precizat că suma nu este limitată şi fiecare este liber să-şi gestioneze resursele financiare în colegiul în care candidează.

Emil Boc a declarat, ieri seară, că PDL nu va cere bani pentru partid candidaţilor la alegerile parlamentare. (A contribuit Alexandru Macoveiciuc)

Limitele de donaţii şi de cheltuieli

persoanele fizice pot dona unui partid maximum 200.000 RON (circa 55.500 euro).

persoanele juridice pot dona unui partid maximum 500.000 RON (circa 139.000 euro).

pentru un deputat, un partid poate cheltui cel mult 200.000 RON (circa 55.500 euro).

pentru un senator, un partid poate cheltui cel mult 275.000 RON (circa 76.000 euro).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite