Costurile manipulărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sondajele de opinie realizate în România, în special în privinţa opţiunilor de vot ale cetăţenilor, au generat, nu o dată, surprize de proporţii la "momentul adevărului" verificarea

Sondajele de opinie realizate în România, în special în privinţa opţiunilor de vot ale cetăţenilor, au generat, nu o dată, surprize de proporţii la "momentul adevărului" verificarea veridicităţii lor cu prilejul alegerilor. Aceasta cu toate că, de ani buni, partidele politice comandă două tipuri de sondaje: unele de circuit intern şi altele pentru a fi date publicităţii. Studiile sociologice destinate opiniei publice sunt "periate" în aşa fel încât să răspundă nevoilor de imagine ale celor care le-au plătit. În perioada în care Cabinetul Năstase îşi exercita influenţa la toate nivelurile, autorii sondajelor se întreceau în a evidenţia popularitatea premierului şi a partidului pe care îl conducea. Ulterior au constatat că încercările de manipulare sunt o armă cu două tăişuri. Actualul lider al PSD, Mircea Geoană, a recunoscut, într-o "criză" de sinceritate, ceea ce mulţi dintre noi ştiau sau intuiau. Faptul că pesediştii "îşi ţineau" adversarii la un procent de 8-9%, deşi aveau indicii clare că lucrurile nu stau aşa. Indirect, domnul Geoană a făcut un mare deserviciu şi institutelor de profil. Românii au avut confirmarea a ceea ce bănuiau de mult şi nu vor lăsa netaxată "imprudenţa" preşedintelui PSD. Însă costurile manipulării le va suporta, în principal, clasa politică, a cărei reformare nu o doreşte niciun partid. Pericolul major rămâne creşterea numărului cetăţenilor care nu vor merge la urne.

Geoană: "Am manipulat sondajele"
"şi noi am manipulat sondaje când eram la guvernare şi ţineam PD şi PNL la 8-9%. De ce? Păi, e greu să creşti în sondaje când apar în ziare cazuri importante de corupţie şi pe televizor colegi care îşi fac reclamă atacând partidul şi alţi colegi", a mărturisit, sâmbătă, preşedintele PSD, Mircea Geoană, la Ploieşti, la Conferinţa organizaţiei locale a PSD. Declaraţia nu a stârnit nicio reacţie în rândul celor prezenţi. Nimeni nu l-a contrazis pe Geoană nici din sală, nici de la prezidiu, unde se aflau importanţi lideri ai partidului, cum ar fi Ion Iliescu şi Miron Mitrea. Ion Iliescu a admis, ulterior, într-o declaraţie de presă, că este posibil ca Mircea Geoană să aibă dreptate. "Acum manipulare sau nemanipulare, nu, dar îmi amintesc şi eu în două rânduri când Metromedia Transilvania a lui Dâncu, nu ştiu dacă cu gânduri ascunse, dădea nişte sondaje încurajatoare, la un moment dat spunea că va câştiga PSD-ul cu 60%", a spus fostul şef al statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite