Cum au contribuit PSD şi PNL la "aprobarea" corupţiei Monicăi Iacob Ridzi de către PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monicăi Iacob Ridzi
Monicăi Iacob Ridzi

Votul în favoarea lui Ridzi sau anularea votului au fost armele cu care democrat-liberalii au susţinut-o. Tactica PDL a fost cu atât mai eficientă cu cât PSD şi PNL nu s-au mobilizat să vină la plenul Camerei Deputaţilor.

Monica Iacob Ridzi a scăpat de procurori la capătul unei şedinţe a Camerei Deputaţilor, deşi toate partidele parlamentare anunţaseră că sprijină solicitările Parchetului.

Citeşte şi:
Alianţa PDL-PSD a salvat-o pe Ridzi de procurori


La momentul votului în plen mai erau 222 de deputaţi din totalul de 333. O parte a parlamentarilor au părăsit lucrările fie din solidaritate cu Ridzi, fie din cauză că liderul grupului PDL, Mircea Toader, a suplimentat de mai multe ori ordinea de zi, amânând dezbaterea cazului Ridzi, programată iniţial la sesiunea de vot final de la ora 17.00.

Preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul PDL Ioan Oltean, a anunţat că numărul de voturi necesar este diferit în cazul fiecărei cereri. Astfel, pentru cererea de extindere a urmăririi penale era necesară majoritatea simplă adică 112 voturi, iar pentru percheziţia informatică  majoritatea numărului de deputaţi, adică 167.

Opoziţia are în total 148 de deputaţi şi singură nu putea influenţa decizia cea mai importantă -  percheziţia. De altfel, printre deputaţii PDL se zvonea că a doua cerere va fi trântită tocmai la adăpostul lipsei numărului mare de voturi necesar, ei contând şi pe absenţa Opoziţiei care le-ar fi putut strica jocurile.

Voturi anulate la fix

Democrat-liberalii au mizat şi pe faptul că respingerea percheziţiei calculatorului folosit de Ridzi la Ministerul Tineretului şi Sporturilor  i-ar priva, de fapt, pe procurori de unele date necesare extinderii urmăririi penale. Majoritatea parlamentarilor PSD şi PNL care au venit la şedinţă şi-au arătat bilele în momentul votului pentru a demonstra că sunt de acord cu cererea procurorilor.

Ca şi în tabăra Puterii, şi la PSD au fost însă deputaţi care nu au vrut să participe la decizie. Social-democratul Nicolae Bănicioiu a declarat că nu a vrut să voteze din „motive umanitare". Episodul numărării voturilor a produs şi "surprize".

Cererea de încuviinţare a  percheziţiei a picat în mod previzibil. În favoarea acesteia s-au înregistrat 109 voturi, în timp ce 110 au fost "împotrivă", iar trei voturi au fost anulate, oricum departe de necesarul de 167. În privinţa cererii de extindere a urmăririi penale, s-au exprimat 99 de voturi favorabile, 109 "împotrivă", 14 fiind anulate. Fără cele 14 voturi anulate, extinderea urmăririi penale ar fi trecut, întrunind cele 112 voturi necesare.

După verdict, subiectul Ridzi a provocat acuzaţiile reciproce ale politicenilor. Liderul grupului PDL, Mircea Toader a acuzat PSD şi PNL că ar fi votat la "derută".

"Să spui aşa ceva trebuie să fii retardat, e clar. E retardat cine spune aşa ceva , e retardat cine crede aşa ceva", a replicat liderul PSD Victor Ponta. El a precizat că a lipsit de la Camera Deputaţilor întrucât se afla la o acţiune la Ploieşti. "Nu noi trebuie să asigurăm majoritatea la vot, ci actuala Putere. Ei ştiu mai bine ce dosare îşi fac unii altora", a completat liderul PSD.

Macovei cere excluderea lui Ridzi

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a propus ieri reluarea votului, excluderea Monicăi Iacob Ridzi din PDL şi sancţionarea celor care au contribuit la blocarea anchetei. Preşedintele Traian Băsescu a susţinut şi el că Ridzi devine un fel de Năstase, ceea ce afectează imaginea PDL.

 „Fiecare a votat potrivit propriei conştiinţe, dar am ţinut seama de indicaţiile partidului, de neobstrucţionare a justiţiei", afirmă deputatul PDL William Brânză. "A fost un concurs de împrejurări. Eu am votat cum ne-a indicat partidul", susţine deputatul PDL Petru Călian.

"Eu am fost invitat la Antena 3 în emisiune. După ce s-a terminat emisiunea am fugit într-un suflet la Parlament pentru a vota în favoarea justiţiei, dar până să ajung eu, votul se încheiase", ne-a explicat democrat-liberalul Alin Popoviciu.

Prezența la votul în cazul Ridzi

Tabel
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite