Coruptia, un pericol pentru integrarea Romaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), olandezul Rene van der Linden, a avertizat, intr-un discurs tinut in plenul Parlamentului Romaniei, ca fenomenul coruptiei continua sa

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), olandezul Rene van der Linden, a avertizat, intr-un discurs tinut in plenul Parlamentului Romaniei, ca fenomenul coruptiei continua sa submineze functionarea institutiilor democratice si ,buna guvernare". "Aceasta risca sa puna in pericol eforturile dumneavoastra de a consolida democratia si institutiile democratice si de a ajunge la calitatea de membru al Uniunii Europene in 2007. De asemenea, ameninta investitiile straine care sunt atat de importante pentru dezvoltarea in continuare a economiei dumneavoastra", a sustinut Van der Linden. El a aratat ca statul roman trebuie sa ajunga la ,radacinile coruptiei". ,Desi a existat o crestere a numarului condamnarilor de succes in cadrul anumitor urmariri penale, totusi noi, ca parlamentari, trebuie sa fim un exemplu, trebuie sa dam o declaratie corespunzatoare a surselor de venit si a conflictelor potentiale de interese. Nimeni nu trebuie sa fie imun impotriva urmaririi, indiferent de pozitia pe care o detine. Niciodata imunitatea parlamentara nu trebuie sa insemne imunitate in general", le-a explicat el parlamentarilor romani. Van der Linden a apreciat ca raportul de monitorizare al Comisiei Europene este un semnal puternic ca Romania trebuie sa actioneze imediat impotriva coruptiei si pentru a intari controlul la granite. Presedintele APCE a spus ca Romania trebuie sa mai progreseze si in ceea ce priveste combaterea traficului de persoane si drepturile minoritatilor. ,Romania este inca o tara principala de origine a tranzitului si destinatiei pentru victimele traficului de fiinte umane", a afirmat Van der Linden. El a apreciat ca, daca in ceea ce priveste drepturile acordate minoritatii maghiare, Romania a realizat ,un progres substantial", nu acelasi lucru se poate spune despre situatia romilor. ,Trebuie sa existe toleranta zero pentru toate formele de rasism si xenofobie. Este socant sa auzim ca forme de rasism si xenofobie sunt exprimate de persoane care au functii in Romania", a spus presedintele APCE.

Consiliul Europei cere parlamentului sa investigheze cazul inchisorilor CIA
Rene van der Linden a cerut investigarea acuzatiilor privind existenta unor centre secrete de detentie a CIA in Romania. ,Vreau sa folosesc aceasta ocazie pentru a solicita parlamentului dumneavoastra sa investigheze aceste acuzatii in cooperare completa cu APCE si alte organizatii internationale. Aceasta problema este legata de mandatul Consiliului Europei in privinta drepturilor omului", a afirmat Van der Linden. Ulterior, el a declarat presei ca asteapta recomandarile raportorului APCE pentru a evalua necesitatea ca Parlamentul Romaniei sa declanseze o investigatie pe aceasta tema, desi luarea acestei masuri ramane la latitudinea autoritatilor de la Bucuresti. Comisia pentru Afaceri Juridice a APCE l-a desemnat pe presedintele sau, Dick Marty, in calitate de raportor pentru investigarea afirmatiilor din presa americana, dar si ale Human Rights Watch privind existenta unor centre de detentie secrete ale CIA in mai multe tari europene. Raportul lui Marty va fi dezbatut in regim de urgenta la reuniunea Comisiei Permanente, care va avea loc la Bucuresti, la 25 noiembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite