Corlățean respinge acuzațiile președintelui privind izolarea României pe plan extern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean şi Traian Băsescu
Titus Corlăţean şi Traian Băsescu

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a respins, marţi seara, ideea de izolare a României, punctând că de la preluarea mandatului a avut un dialog foarte bun cu oficialii europeni şi că nu există niciun fel de semn de întrebare din partea SUA cu privire la predictibilitatea comportamentului ţării noastre de aliat şi partener strategic.

Referitor la declarația președintelui privind neinvitarea unor ambasadori români la unele reuniuni din capitalele străine, Titus Corlățean a spus, la TVR, că sunt tot felul de reuniuni.

"Dacă existau astfel de informaţii trebuiau prezentate public. (...) La reuniunile oficiale şi la multe reuniuni informale ambasadorii noştri sunt nelipsiţi. Pot fi tot felul de reuniuni informale la care se strâng unii sau alţii dintre ambasadori, inclusiv aici la Bucureşti, să nu vă imaginaţi că este întotdeauna în formatul de 26 de ambasadori acreditaţi ai UE. De exemplu, zilele următoare mă voi întâlni cu ambasadori din UE acreditaţi la Bucureşti. Sunt tot felul de modalităţi de a se întâlni la care nu participă neapărat toţi, sunt afinităţi, pot comunica între ei mai simplu. Chestiunile acestea cu izolarea României le resping foarte clar", a subliniat Titus Corlățean.

El a adăugat că nu există niciun fel de semn de întrebare la Washington cu privire la predictibilitatea comportamentului României de aliat şi partener strategic.

"Nu există niciun fel de semn de întrebare la Washington cu privire la predictibilitatea comportamentului României de aliat şi partener strategic şi o spun în deplină cunoştinţă de cauză. Faptul că acest Guvern duce mai departe şi poate într-un ritm chiar mai accelerat anumite angajamente legate de scutul antirachetă. Poate ştiți, poate nu ştiţi, există o serie de acorduri, de aranjamente subsecvente acordului mare care trebuie adoptate, implementate. Guvernul este în ritmul stabilit. Ne ducem mai departe şi implementăm acest acord. Faptul că vom acţiona după această perioadă tulburată politic intern pentru a mări gradul de atractivitate al economiei româneşti pentru investitorii americani, faptul că discutăm proiecte energetice acestea sunt lucruri care dau conţinut Parteneriatului Strategic", a mai spus șeful diplomației.

În ceea ce privește UE, Corlățean a precizat că în cadrul Comisiei Europene există mai multe voci.

"Bruxelles-ul, da, este o chestiune discutată în contextul MCV şi aici, dacă aţi urmărit, chiar în cadrul Comisiei Europene sunt voci care nu întotdeauna vorbesc pe aceeaşi linie. În mod evident, avem tot interesul dacă vorbim doar de Comisia Europeană, dacă vorbim nu doar de Bruxelles, de o capitală europeană în mod cert imaginea care s-a dat de izolare este falsă. Chiar şi din experienţa personală din ultimele două săptămâni de când am preluat acest mandat am avut un dialog cu oficialii europeni foarte bun. Acea discuţie pe care am avut-o cu ministrul de externe francez, Laurent Fabius, pe telefon a fost extrem de amicală şi plină de substanţă nu doar pe chestiunea romilor, nu doar pe dialogul pe care Guvernul francez doreşte să-l angajeze cu noi pentru a elimina chiar anticipat acele impedimente pentru liberul acces al forţei de muncă româneşti pe piaţa franceză", a mai precizat Titus Corlățean.

Traian Băsescu a afirmat la întâlnirea cu diplomaţii români că în ultimele luni, de când el a fost suspendat, statul de drept a fost făcut "ţăndări", criteriile politice de a face parte din UE, Criteriile de la Copenhaga, au fost încălcate "grosolan".

"România trebuie să iasă din izolare", a spus Băsescu, menţionând că el îşi va asuma efortul diplomatic pentru acest lucru.

"Instituţiile statului de drept au rămas în funcţiune (....) în ciuda acestei furii politice. Parchetele, DNA, serviciile nu s-au înclinat.(...) Acesta este mesajul care vreau să ajungă în statele membre şi nu numai, vă cer să susţineţi acest mesaj", le-a spus el diplomaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite