Şeful Comisiei de Politică Externă din Senat către ambasadori: Riscaţi reacţii negative din cauza sporului de 15%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean (PSD), i-a atenţionat pe ambasadori că există riscul ca solicitarea sporului de 15% să stârnesacă reacţii negative din partea altor categorii profesionale.

"Am luat cunoştinţă din presă, acum două zile, de o iniţiativă potrivit căreia MAE cere un spor de 15% pentru condiţii grele, vătămătoare sau periculoase de muncă pentru angajaţii din Centrală. A fost evocată în spaţiul public locaţia Modrogan. Dacă ar fi să glumesc puţin, aş putea fi de acord cu evaluarea potrivit căreia Modrogan este o locaţie periculoasă şi vătămătoare, dar dacă e să vorbesc serios, această iniţiativă, dacă ea există, riscă să supună MAE şi personalul diplomatic în cel mai bun caz unor ironii acide", le-a spus Titus Corlăţean ambasadorilor reuniţi la Bucureşti.
Senatorul social-democrat a rematcat că, de fapt, "condiţii de muncă cu adevărat dificile se regăsesc la alte categorii sociale".
"Riscaţi reacţii din partea altor categorii socio-profesionale şi la nivelul dezbaterii publice negative. În opinia mea, nu aşa se rezolvă problema, ci prin asumare politică în mod public a necesităţii de a asigura un statut diplomatic corespunzător şi un buget corespunzător MAE chiar în acest condiţii mai dificile. Nu se poate face politică externă profesionistă fără bani", a adăugat Corlăţean.
La finalul discursului senatorului PSD, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a ţinut să remarce că la Senat acesta conduce o comisie unde "se face o alonjă de politică externă la nivel global", membrii săi fiind interesaţi de Tibet.
Ministerului Afacerilor Externe solicită pentru angajaţii săi un spor de 15% din salariul de bază pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, sporul urmând a fi acordat exclusiv angajaţilor care lucrează în sediile ministerului din Capitală, nu şi celor plecaţi din ţară, la post.
Acordarea acestui spor este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern, iniţiat de MAE, prin care se aprobă regulamentul de stabilire a sporului pentru "condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase" şi condiţiile în care se acordă pentru funcţiile bugetare incluse în categoria "Diplomaţie".
Potrivit proiectului, locurile de muncă în care personalul MAE îşi desfăşoară activitatea "în condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase" sunt situate exclusiv în zone rezidenţiale din centrul Capitalei, precum Aleea Modrogan, Aleea Alexandru, Bulevardul Primăverii, Bulevardul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, străzile Muzeul Zambaccian, Emil Pangrati, Polonă sau Alexandru Şerbănescu.
La stabilirea sporului de muncă în condiţii grele pentru angajaţii MAE, conform actului, se au în vedere riscurile de "îmbolnăvire, accidentare sau solicitare nervoasă".
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, la Radio România Actualităţi, referindu-se la acordarea unui spor de 15% pentru angajaţii din Centrala MAE, că profesiunea diplomatică se desfăşoară "în condiţii de unde electromagnetice peste media normală", în condiţii stresante şi sub presiunea unor crize.
"Chiar dacă în percepţia unor persoane, mai puţin avizate, profesiunea diplomatică este foarte simplă, ea se desfăşoară şi în condiţii de unde electromagnetice peste media normală, pentru că avem toate sistemele de transmisiuni, şi antenele respective chiar pe clădirea ministerului, în Bucureşti. În acelaşi timp, este vorba de folosirea constantă, profesională, a mai multor limbi străine, de condiţii stresante de lucru, sub presiunea unor crize, apropo de contextul internaţional volatil despre care vorbeaţi", a spus Baconschi.
El a adăugat că, "pe diferite axe, foarte mulţi diplomaţi pleacă extrem de târziu acasă de la serviciu, sunt obligaţi profesional să gestioneze diferite dosare sensibile, muncind foarte mult".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite