Corlăţean: Discursul lui Băsescu arată că nu vrea să colaboreze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean
Titus Corlăţean

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a susţinut, marţi, că discursul preşedintelui Traian Băsescu reflectă că acesta nu a tras "concluziile corecte" după referendumul din 29 iulie şi că nu este dispus că colaboreze.

"Senzația foarte directă pe care a lăsat-o discursul domniei sale este că, din păcate, nu a tras concluziile corecte în urma exprimării prin vot masiv de către populația României la acest referendum. Aceste formule care duc în ultimă instanță la reiterarea conceptului de așa-zisă lovitură de stat sunt niște lucruri care spun foarte clar că, din păcate, în politica internă domnul Băsescu nu este dispus la un minimum de înțelegere, cel puțin asta este impresia lăsată foarte consistent astăzi", a declarat șeful diplomației, la TVR.

Titus Corlățean a mai precizat că între președinție și guvern trebuie să să fie o colaborare, o cooperare.

"Acesta este și motivul pentru care astăzi (n.r.- marți) nu am ezitat ca ministru al Afacerilor Externe, dincolo de bătălia politică în plan intern, să merg la Cotroceni împreună cu colegii din corpul diplomatic românesc, cu ambasadorii, șefii de misiune, consulii generali pentru că agenda discuției era interesul național românesc și politica externă. Ceea ce s-a întâmplat în prima parte a intervenției a ieșit din agenda stabilită și, dacă ați văzut, un lucru extrem de interesant, (...) pentru prima oară în istoria acestor întâlniri la Cotroceni ambasadorii României după intervenția președintelui nu au intervenit. Nici măcar unul, n-a existat nici măcar un comentariu, o întrebare. E pentru prima oară când se întâmplă acest lucru", a spus Corlățean.

Ministrul de externe consideră că reacția diplomaților este un semn că nu doresc să se implice în bătălia de la București.

"Această reacție, ca și corp unitar, a diplomației românești, a șefilor de misiune este extrem de relevantă. Ceea ce s-a transmis și a transmis președintele legat de posibilitatea unor canale paralele, unor voci paralele care să transmită mesaje în numele României în domeniul politicii externe nu a fost bine primit de ambasadori.Nu există așa ceva. Și nu există, dacă respectăm interesul României, decât necesitatea unei formule de minimă cooperare și de dialog pentru a promova interesele României, care pe fond nu sunt în contencios dintr-o parte sau alta a politicului românesc", a subliniat Corlățean.

Întrebat dacă a stat de vorbă cu ambasadorii după discurs, ministrul de Externe a confirmat.

"Vă dați seama că există reacții. Am stat de vorbă cu colegii, cu ambasadorii, consulii generali. Nu există anterior o astfel de lipsă de reacție, o dorință de a nu se implica. Și mai spune ceva: de a nu se implica într-o bătălie politică".

Titus Corlățean a mai precizat că "spre deosebire de domnul președinte Băsescu, care a descoperit politica externă în 2005, când a preluat mandatul de președinte, în echipa asta a USL-ului sunt oameni cu o mai mare vechime, mai tineri (...) Au făcut parte dintr-o echipă, au muncit, au construit aceste proiecte de integrare și în UE".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite