Corlățean capitulează: Băsescu va reprezenta România la Consiliul European din noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Basescu
Traian Basescu

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi seara, la DIGI 24, că preşedintele Traian Băsescu va reprezenta România la Consiliul European programat pentru sfârşitul lunii noiembrie, potrivit deciziei Curţii Constituţionale.

"Agenda viitorului Consiliu European e una preponderent economică, ceea ce presupune prerogativele Guvernului. La noi Curtea Constituţională a decis ca preşedintele e singurul mandatat să reprezinte România la Consiliul European. În consecinţă, preşedintele va fi cel care va reprezenta România", a susţinut şeful Diplomaţiei române.

Totodată, Titus Corlăţean a spus că ar fi necesară o clarificare a competenţelor între preşedinte, Executiv şi Parlament. "Această ambivalenţă oferă posibilitatea unor abuzuri. O reformă constituţională se impune. E bine să nu inventăm roata, să ne uităm ce scrie în Constituţia altor state. Nu înseamnă o subminare a rolului preşedintelui", a declarat ministrul Corlăţean.

Curtea Constituţională a decis, în 27 iunie, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, primului-ministru.

Totuşi, a doua zi, în 28 iunie (dată până la care decizia Curţii nu se publicase în Monitorul Oficial-n.r.), premierul Victor Ponta a plecat în locul preşedintelui Traian Băsescu la Consiliul European de la Bruxelles, după ce fostul ministrul al Afacerilor de Externe, Andrei Marga, înaintase documentul cu propunerea de mandat pentru şeful Executivului ca reprezentant al României la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, şeful Executivului.

Ulterior, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au înregistrat zeci de reclamaţii referitoare la situaţia generată de plecarea primului-ministru Victor Ponta la Bruxelles în locul preşedintelui, deşi, printr-o decizie general obligatorie, Curtea Constituţională tranşase această chestiune.

Fostul ministru Andrei Marga a fost audiat de procurori în legătură cu cele reclamate, scrie Mediafax.

Traian Băsescu afirma că Andrei Marga i-a transmis în scris că "din dispoziţia premierului" nu a trimis la Bruxelles delegaţia comunicată de Cotroceni, şeful statului precizând că, după decizia Curţii Constituţionale, a mai trimis de două ori, în seara de 27 iunie, componenţa şi la MAE, şi la premier.

"Mă refer la două instituţii când spun că am fost împiedicat să îmi exercit mandatul. Am transmis lista delegaţiei, am primit răspuns, semnat de ministrul de Externe, prin care mă informa că din dispoziţia prim-ministrului nu se transmite delegaţia stabilită de preşedinte. Ieri (27 iunie-n.r.), după decizia CC, am transmis din nou delegaţia la MAE, dar şi în copie la premier. În în jurul orei 23.00 am mai transmis o dată delegaţia la MAE şi la Cabinetul premierului şi până dimineaţă delegaţia pe care eu am stabilit-o, pe care ar fi trebuit să o conduc, nu a fost transmisă la Bruxelles, la Consiliul European. Ca atare, prin decizia premierului şi ministrului de Externe, preşedintele a fost practic împiedicat să îşi exercite mandatul pentru că nu figurează pe delegaţia oficială a României", spunea în 28 iunie, Traian Băsescu.

Fostul şef al Diplomaţiei declara în 27 iunie că MAE a respectat obligaţiile sale instituţionale în momentul în care trimisese înainte cu o săptămână la Bruxelles lista delegaţiei României avându-l pe premierul Victor Ponta conducător al acesteia. El adăuga că i-a recomandat preşedintelui Traian Băsescu să accepte rolul mai pronunţat al premierului Victor Ponta în privinţa politicii externe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite