Copos pleacă din conducerea PC, dar rămâne vicepremier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetat de DNA pentru afaceri cu tranzacţii imobiliare suspecte cu Loteria Română, vicepremierul conservator George Copos spune că este victima unui trust de presă, care a lansat o campanie

Cercetat de DNA pentru afaceri cu tranzacţii imobiliare suspecte cu Loteria Română, vicepremierul conservator George Copos spune că este victima unui trust de presă, care a lansat o campanie bazată pe informaţii "contradictorii, inconsecvente şi nefundamentate". Cu toate acestea, Copos şi-a anunţat demisia din toate funcţiile din Partidul Conservator, precizând că din guvern nu va pleca decât dacă va fi găsit vinovat.
Copos se va prezenta astăzi, la prânz, în faţa procurorilor Departamentului Naţional Anticorupţie, unde a fost citat în calitate de învinuit pentru infracţiuni economice. El a declarat, ieri, că a primit citaţia de la DNA joi seara şi că documentul nu precizează decât că este chemat ca "învinuit". "Nu am fost informat şi nici nu mi s-au solicitat de către reprezentanţi ai organelor abilitate date despre operaţiuni comerciale efectuate de societăţi în care mi-am desfăşurat activitatea în perioada anterioară dobândirii funcţiilor publice pe care le exercit şi care ar putea prezenta interese pentru eventuale investigaţii", a accentuat ministrul de stat. Reprezentantul PC a spus că nu cunoaşte obiectul investigaţiilor privind achiziţiile imobiliare ale Loteriei Române, dar că ştie, din poziţiile oficiale ale acestei instituţii, că organele abilitate ale statului au găsit aici "fapte ilicite". "Vă asigur că mă voi duce la DNA. N-am nici o teamă, nici o reţinere şi voi merge singur pentru că ştiu că toate afacerile Holdingului ANA, făcute înainte ca eu să intru în activitatea publică, au fost făcute la lumina zilei şi au fost plătite toate taxele şi impozitele către bugetul statului", a spus Copos. El s-a plâns însă că "informaţiile denaturate" despre activitatea firmelor aflate în legătură cu Holdingul ANA afectează poziţia acestuia în mediul de afaceri.
Voiculescu: "Copos al nostru nu face parte din mafii"
George Copos a cerut, sâmbătă, Biroului Permanent al PC să ia act de demisia sa din toate funcţiile deţinute în partid, astfel încât ancheta declanşată de DNA să nu păteze imaginea formaţiunii. Solicitarea lui s-a lovit însă de refuzul categoric al triumviratului care conduce PC în absenţa lui Dan Voiculescu, dar şi de rugăminţile fierbinţi ale celor mai mulţi lideri judeţeni de a nu face pasul înapoi. Senatorul Sabin Cutaş, şeful Comitetului Executiv al PC, i-a pus în vedere vicepremierului că "nu este nici momentul şi nici locul acestui gest" şi că trebuie să aştepte detaliile anchetei DNA. Conservatorii din teritoriu au stăruit şi ei pe lângă Copos să nu renunţe la funcţii. Chiar preşedintele partidului, Dan Voiculescu, şi-a arătat sprijinul necondiţionat pentru acesta. Într-o scrisoare expediată de la Londra, senatorul a precizat că George Copos merită prezumţia de nevinovăţie şi şi-a exprimat încrederea că el va "dezamorsa" în cel mai scurt timp scandalul. "Din nefericire, în România ultimilor ani s-a demolat mult şi s-a clădit puţin. S-au clădit imperii de carton şi, din păcate, România a căzut pradă unor mafii transpolitice care au continuat cu şantajele şi traficul de influenţă, indiferent de culoarea politică a guvernelor. Copos al nostru nu face parte definitiv din aceste mafii", a conchis Voiculescu.
În pofida insistenţelor, George Copos a confirmat că va depune astăzi, în scris, la conducerea partidului, demisia din toate funcţiile deţinute în PC. În ceea ce priveşte poziţia sa în Executiv, Copos a subliniat că va renunţa la fotoliul de vicepremier numai atunci când va fi găsit vinovat pentru activitatea sa din decembrie 2004 până în prezent.
Atac la presă
Deşi s-a străduit din răsputeri să-şi ascundă opiniile despre acţiunea DNA, Copos a răbufnit în cele din urmă, acuzând un trust de presă că a declanşat o campanie împotriva sa. "Vreţi să ştiţi de ce au apărut aceste acuzaţii? Pentru că am fost singura persoană care s-a opus de două ori în guvern pentru ca opt la sută din acţiunile Petrom să fie cumpărate de la angajaţi şi dirijate către un grup de interese din care fac parte Ziua, Realitatea TV, Averea, Gardianul şi nu mai ştiu ce alte ziare", a declarat, sâmbătă, ministrul de stat. El a revenit, ieri, asupra acestui subiect, adăugând că este ţinta unei campanii de presă "lansată, susţinută şi întreţinută de informaţii contradictorii, inconsecvente şi nefundamentate". "Informaţiile din presă sunt vădit tendenţioase şi înfăţişează denaturat operaţiunile comerciale prezentate incorect ca fiind efectuate cu încălcarea legii", a mai arătat George Copos.

Conservatorii rămân la guvernare
Înainte de a-şi da demisia din conducerea PC, vicepremierul George Copos a reuşit, sâmbătă, să-i convingă pe conservatori că partidul trebuie să rămână la guvernare, pentru a-şi urmări în continuare propriile proiecte şi pentru a nu pune în pericol aderarea României la UE în 2007. În absenţa preşedintelui Dan Voiculescu, majoritatea membrilor Biroului Permanent al PC au fost de acord cu moţiunea prezentată de Copos privind continuarea colaborării cu Alianţa D.A., respingând propunerea lui Valentin Nicolau (fost preşedinte-director general al SRTv) privind abandonarea puterii. Principalul argument al ministrului de stat a fost cel al necesităţii asigurării stabilităţii politice interne, astfel încât obiectivul aderării la termen să poată fi îndeplinit. "Nu ne putem asuma acest risc enorm de a părăsi echipa de guvernământ, pentru că acest lucru ar putea însemna amânarea aderării, şi ea ar putea fi imputată PC pentru totdeauna", a arătat George Copos. De cealaltă parte, Nicolau a militat pentru ieşirea PC din arcul guvernamental chiar în ziua în care, la Bruxelles, se va stabili data efectivă a aderării României la UE. "Indiferent de verdictul ce va fi dat atunci, opţiunea PC trebuie să fie aceeaşi: ieşirea de la guvernare", a pledat Nicolau, preşedinte interimar al filialei bucureştene a partidului. Fostul şef al televiziunii publice a mai arătat că formaţiunea are o posibilitate redusă de a influenţa actul guvernării şi de a-şi îndeplini obiectivele asumate, precizând că nici unul dintre cele 50 de proiecte legislative iniţiate nu au avut susţinerea aliaţilor. O altă problemă invocată a fost cea a relaţiei cu preşedintele Traian Băsescu. "Atitudinea de dispreţ a preşedintelui faţă de cineva de care dă dovadă că doar s-a folosit, chiar dacă este una cu adevărat imorală, este deosebit de dăunătoare conservatorilor", a susţinut Nicolau. El a concluzionat că PC ar trebui să iasă de la guvernare şi să sprijine în plan parlamentar toate proiectele legislative de interes naţional. Decizia finală privind continuarea sau întreruperea colaborării PC cu actuala putere va fi luată de congresul partidului, din 12 februarie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite