Contestaţiile la adresa CNSAS, judecate de instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii din Comisia juridică au modificat, ieri, ordonanţa CNSAS, stabilind că instituţia nu va mai judeca contestaţiile, acest drept revenind justiţiei. Parlamentarii au mai votat o

Senatorii din Comisia juridică au modificat, ieri, ordonanţa CNSAS, stabilind că instituţia nu va mai judeca contestaţiile, acest drept revenind justiţiei. Parlamentarii au mai votat o prevedere potrivit căreia deciziile colegiului pot fi atacate "în condiţiile legii contenciosului administrativ". Membrilor Colegiului CNSAS le va fi interzis să facă parte din partide politice şi să desfăşoare "orice activitate de natură politică". Dacă pentru apartenenţa la partide politice legea prevede clar că membrii conducerii consiliului îşi pierd mandatul, pentru desfăşurarea de activităţi "de natură politică" senatorii au prevăzut doar ca aceştia să se judece între ei, în colegiul instituţiei.

În plus, Comisia juridică a mai stabilit că funcţia de membru al colegiului este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia celor didactice. O altă modificare adusă legii oferă parlamentului posibilitatea să-i înlocuiască pe membrii Colegiului CNSAS care sunt incompatibili cu funcţia sau care au săvârşit "fapte nedemne în exercitarea acesteia". Senatorii din Comisia juridică a Senatului au votat înaintea vacanţei parlamentare pentru eliminarea sintagmei "poliţie politică comunistă" şi înlocuirea ei cu termenul de "securitate".

Discuţiile de ieri, din Comisia juridică a Senatului, pe marginea ordonanţei CNSAS, au început cu o divergenţă între senatorul PSD Şerban Nicolae şi Marius Oprea, consilierul primului-ministru pe probleme de securitate. Ameninţând cu retragerea de la discuţii, Nicolae a cerut ca lui Oprea să i se interzică să ia cuvântul şi a pretins scuze de la acesta "pentru că i-a jignit inutil şi în mod grosolan pe reprezentanţii PSD şi PRM".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite