Consultanţii nu sunt garanţia succesului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Geoană şi principele Radu vor fi consiliaţi în alegeri de firme care au colaborat cu Barack Obama. Experienţa recentă arată, însă, că firmele străine nu au mereu soluţiile potrivite.Din 2000 până azi, mai mulţi politicieni au fost sfătuiţi de consilieri români sau străini. Rezultatele nu au fost întotdeauna cele scontate.

Cum procedează firmele străine, care lucrează la imaginea unui lider politic român? Consultantul politic Dan Andronic spune că există reţete asemănătoare comercializării unui produs precum Coca-Cola.

De obicei, stafful lucrează pe baza unor sondaje, care se alcătuiesc cel puţin o dată pe lună. Consilierii au întâlniri periodice cu politicienii care îi angajează, iar mesajele sunt gândite în funcţie de scop: voturi.

Antonescu a renunţat la echipa lui Tăriceanu

Fostul prim-ministru liberal Tăriceanu a fost consiliat de Tal Silberstein, un consultant israelian, care a lucrat şi pentru Adrian Năstase, în echipă cu Andronic. El îşi aminteşte că Adrian Năstase a participat la simularea dezbaterii prezidenţiale din 2004, în care rolul lui Traian Băsescu a fost jucat de un necunoscut.

Lui Tăriceanu, Silberstein i-a recomandat în perioada referendumului de suspendare moderarea atacurilor la adresa lui Traian Băsescu, iar Tăriceanu a fost de acord.

Preşedintele liberal Crin Antonescu nu a încheiat deocamdată niciun contract de consultanţă străină, după cum declară coordonatorul campaniei pentru europarlamentare a PNL, Rareş Mănescu. Liderul liberal a renunţat însă la sfaturile echipei de consilieri a predecesorului său, Călin Popescu Tăriceanu. Antonescu va fi anunţat oficial candidat la preşedinţie, sâmbătă, la Braşov.

PSD, singurul partid cu contract

PSD este singurul partid care a anunţat public că a semnat un contract de consultanţă cu firma americană Benenson Strategy Group. Jay Rousse, reprezentantul firmei, a avut doar o discuţie de tatonare cu membrii echipei lui Mircea Geoană, prezidenţiabilul PSD. Valeriu Zgonea, coordonatorul campaniei social-democraţilor, refuză să precizeze dacă americanii se vor implica şi în campania pentru euroalegeri.

Colaborări punctuale cu Betsy Myers

Directorul de campanie al principelui Radu, Cornel Comşa, fost colaborator al primarului Sorin Oprescu, spune că nu există relaţii contractuale între americani şi Casa Regală.

„Suntem toţi români, în campania principelui. Avem o bună legătură cu Betsy Myers şi vom apela la oamenii din campania preşedintelui Obama. Vor fi în România punctual, nu permanent. Vor colabora cu noi, dacă, de exemplu, vrem să dezvoltăm o strategie de expunere pe internet”, declară Comşa.

Tătaru mai aşteaptă

Felix Tătaru este consultantul politic, implicat în toate campaniile de imagine ale preşedintelui Traian Băsescu. El a refuzat să precizeze dacă va lucra şi anul acesta în campania preşedintelui. Şeful statului nu şi-a anunţat public intenţiile în privinţa alegerilor prezidenţiale.

Sfaturi bune, victorie ratată

image

Andronic şi Năstase, la simularea unei dezbateri politice în 2004  Foto: Mediafax



Contractul dintre Adrian Năstase şi echipa Silberstein-Andronic a fost încheiat în 2002. În 2000, PDSR era cotat la 37,09%, iar în 2004 a obţinut 37,16%.

Adrian Năstase a obţinut 48,77 % din voturi la prezidenţiale, faţă de cele 51, 23 % ale actualului preşedinte Traian Băsescu. Consultanţa a ajutat procentelor lui Năstase, dar nu i-a asigurat victoria.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite