Constrângerile lui Boc, continuate cu măsuri şi în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai bine de două săptămâni de negocieri cu partenerii sociali şi cu partenerii politici, Guvernul a reuşit miercuri să aprobe scrisoarea de intenţie către FMI. În documnetul aprobat ieri se prevede că pensiile vor fi reduse cu 15%, salariile şi sporurile bugetarilor vor fi micşorate cu 25%, dar şi că se va încerca o lărgire a bazei de impunere pentru impozitul pe venit.

NU RATA:

Vasile Blaga: "Toată lumea are şofer. Ne-am boierit"

MEMORANDUM SUPLIMENTAR DE ÎNŢELEGERE -UNIUNEA EUROPEANĂ ŞI ROMÂNIA

„Din cele 47 de prestaţii sociale în vigoare în prezent, 35 nu vor fi atinse", a explicat premierul Emil Boc, dând exemplu alocaţia pentru copii, pensiile veteranilor de război sau ale persoanelor persecutate politic.

Boc a declarat că măsurile care vor fi adoptate de Guvern au ca suport legislativ articolul 53 de Constituţie, care reglementează „restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi", menţionînd că măsurile de austeritate vor fi menţinute doar până la sfârşitul lui 2010. În scrisoarea de intenţiecătre FMI, Guvernul îşi asumă însă şi o serie de măsuri care vor fi aplicate şi în 2011.

Vom limita fondul de salarii în 2011 la 39 de miliarde de lei şi vom stabili o limită de 1.290.000 total angajaţi în sectorul public la începutul lui 2011", se arată în documentul care va fi trimis către FMI. Nici reducerea pensiilor şi a salariilor nu este, o măsură doar pe termen scurt. Premierul Emil Boc a recunoscut că, aceste venituri vor reveni la nivelul actual, doar dacă economia va permite acest lucru. Tot în 2011 va fi adoptată o nouă lege a salarizării unitare şi tot atunci va intra în vigoare şi noua lege a pensiilor.

Guvernul tratează companiile de stat cu privatizări

Dacă reducerile salariale nu îi lovesc, deocamdată, şi pe angajaţii companiilor de stat, potrivit scrisorii de intenţie, „Guvernul va reactiva în mod agresiv programul său de privatizare". Astfel, Executivul vrea lichidarea Termoelectrica şi închiderea companiei până în iunie 2011, privatizarea CFR Marfă, până în martie 2011, iar AVAS va vinde cele 18 comanii mici aflate în portofoliul său.

În sistemul sanitar, Guvernul vrea introducerea coplăţii şi să reducă 9.200 de paturi din spitale. Executivul a renunţat însă la închiderea spitalelor, dar vrea introducerea unui nou sistem de finanţare.
În plus, dacă măsurile nu vor da rezultate, Executivul ar putea lua în calcul în 2011 majorarea taxelor şi impozitelor. „În cazul în care aceste acţiuni nu sunt implementate până în iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipată, vor fi implementate acţiuni suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv măsuri de majorare a cotelor de impunere", se mai arată în scrisoare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite