PDL fentează regulile ca să se joace de-a revizuirea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii mută dezbaterea privind revizuirea Legii fundamentale din Comisia parlamentară specială în Comisia juridică, pentru a mima respectarea promisiunilor electorale legate de reforma constituţională.

Decizia a fost anunţată de preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, deputatul PDL Daniel Buda, care deţine şi şefia Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Miza: în comisia de specialitate orice modificare trebuie aprobată cu o majoritate de două treimi din numărul total al membrilor acestui for, o majoritate pe care actuala coaliţie nu o are. În schimb, în comisia juridică este suficientă majoritatea simplă.

Potrivit cutumei, revizuirea se face în comisia parlamentară special înfiinţată. Chiar şi aşa, plenul rămâne suveran, iar Legea fundamentală este foarte clară în această privinţă: propunerea de revizuire trebuie aprobată de Camera Deputaţilor şi de Senat cu o majoritate de cel puţin două treimi.

În acest context, demersul lui Buda pare mai mult propagandistic, în sensul în care democrat-liberalii vor putea spune că au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a modifica Legea fundamentală şi a pune în aplicare rezultatele referendumului privind Parlamentul unicameral.

Opoziţia "feroce" este de vinovată

Pentru a-şi justifica decizia, Buda a dat vina pe Opoziţie, care ar sabota prin absenteism lucrările Comisiei de Revizuire, cu toate că, de la înfiinţarea acestui for şi până acum, de chiulit au chiulit şi parlamentarii Puterii.

Buda a susţinut că raportul va fi finalizat în termen de două luni şi trimis în plen. "După cum se ştie, este nevoie de două treimi pentru a trece un proiect de revizuire a Constituţiei şi constatăm că cei de la opoziţie nu au binevoit să vină la această comisie mixtă. Singura soluţie pe care o avem este aceea de a muta aceste discuţii în Comisia Juridică de la Cameră, unde în mod cert vom da un raport către plen în maxim două luni, astfel încât până la sfârşitul acestui an să ajungă raportul în plen unde sper ca cei de la PSD, PNL şi PC vor vota acest raport", a declarat, marţi, Daniel Buda.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, recunoştea recent, la Europa FM, că demersurile de modificare a Constituţiei nu au şanse în actuala legislatură. "Nu mai suntem în situaţia să putem trece modificarea Constituţiei. Mi-e foarte greu să cred că vom reuşi. Asta nu înseamnă că nu vom încerca. Dar e imposibil. Exista o asemenea ferocitate, o opoziţie extraordinară, chiar şi la a discuta", a explicat ea.

Roberta Anastase a precizat că, în lipsa majorităţii necesare pentru modificarea Constituţiei, PDL se va concentra pe legea electorală care presupune reducerea numărului de parlamentari şi schimbarea sistemului de vot.

Cum a fost modificată Legea fundamentală în 2003

În legislatura 2000-2004, actuala formă a Constituţiei a fost negociată de partidele parlamentare în cadrul Comisiei de Revizuire, după dezbateri prelungite. Raportul comisiei a fost adoptat de plen cu o majoritate de două treimi şi apoi supus referendumului din 2003.

Principalele modificări vizau limitarea imunităţii parlamentare, astfel încât parlamentarii pot fi astăzi urmăriţi penal, încuviinţarea Camerei fiind necesară doar în cazul reţinerii, arestării şi percheziţiei, punerea Legii fundamentale în acord cu statutul de stat membru al UE şi NATO, introducerea mandatului prezidenţial de cinci ani şi, implicit, decalarea alegerilor parlamentare de cele prezidenţiale.

Ce spune Constituţia

ARTICOLUL 151

(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
(2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite