Constituţie pentru preşedinte-jucător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropiaţii lui Traian Băsescu din politică şi societatea civilă lansează un proiect constituţional Un grup de intelectuali care îl susţin pe preşedintele Traian Băsescu a decis să

Apropiaţii lui Traian Băsescu din politică şi societatea civilă lansează un proiect constituţional

Un grup de intelectuali care îl susţin pe preşedintele Traian Băsescu a decis să formeze o echipă de jurişti şi politologi care să facă propriile propuneri de revizuire a Constituiţiei. Intenţia a fost anunţată ieri de filosoful Gabriel Liiceanu la o dezbatere despre reconstrucţia instituţională a României.

"Rolul societăţii civile este de a înfuria taurul. E nevoie de picadori", a explicat Liiceanu planurile acestui grup de intelectuali. Acum o săptămână, Liiceanu împreună cu Andrei Pleşu, Traian Ungureanu şi Cătălin Avramescu s-au întâlnit, la Neptun, cu preşedintele Traian Băsescu.

Majoritatea celor care au luat cuvântul la dezbatere, organizată de o fundaţie apropiată PLD-ului lui Theodor Stolojan, au susţinut că viitoarea lege fundamentală ar trebui să stabilească faptul că România este o republică prezidenţială sau semiprezidenţială. "Există în România o teamă de prezidenţialism", a susţinut comentatorul Sever Voinescu, pe care Traian Băsescu l-a propus, acum câteva luni, ambasador în SUA. Voinescu a apreciat că este însă nevoie ca în vârful Executivului să se afle o singură persoană, nu două, aşa cum este în prezent. El a mai afirmat că nu este suficient ca actuala Constituţie să fie amendată, ci este nevoie de o lege fundamentală complet nouă. Varianta avansată de Sever Voinescu a fost susţinută de liderul PLD Valeriu Stoica. Acesta a reluat aproape cuvânt cu cuvânt dorinţele preşedintelui Traian Băsescu în ceea ce priveşte viitorul României: republică semiprezidenţială şi parlament unicameral, sau cel puţin o delimitare mult mai clară a atribuţiilor Senatului şi Camerei Deputaţilor. "Parlamentul bicameral nu se justifică în România", a susţinut Stoica. El a apreciat că, pentru modificarea Constituţiei, ar fi nevoie, în prealabil, de un referendum, în care populaţia să fie consultată asupra principiilor revizuirii.

Gabriel Liiceanu a sugerat că ar prefera o republică prezidenţială, arătând că nu este de acord cu cei care afirmă că o astfel de republică ar însemna ca România să "vireze" spre o dictatură. "Nu cred că în Europa de azi mai este posibilă o dictatură", a susţinut Liiceanu.

Cătălin Avramescu, pentru varianta ciprioto-americană

Politologul Cătălin Avramescu, cel care va fi reprezentantul preşedintelui Băsescu în Consiliul de Admnistraţie al televiziunii publice, a arătat că România ar putea fi o republică prezidenţială, aşa cum există în Cipru sau SUA. El a susţinut însă că modificarea Constituţiei nu ar trebui să treacă prin parlament, fiind de preferat să se alcătuiască o adunare constituantă. "Mi se pare foarte periculos ca un parlament să-şi dea sieşi o Constituţie", a declarat Avramescu.

El a mai afirmat că actuala Constituţie este un "nechezol politic servit în anii 90-91". "Ne trebuie o nouă construcţie politică", a spus Avramescu, la fel ca şi Sever Voinescu.

Există în România o teamă de prezidenţialism
Sever Voinescu

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite