Constituţia preşedintelui va fi gata după Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu va trimite Parlamentului proiectul de revizuire a legii fundamentale după Paşte şi vrea ca referendumul să aibă loc în iunie 2012. Actuala Putere nu are însă majoritatea parlamentară necesară adoptării proiectului de modificare a Constituţiei.

Revizuirea legii fundamentale este una dintre marile restanţe ale mandatului lui Traian Băsescu şi ale PDL. Principala miză a şefului statului este punerea în practică a promisiunilor din campania prezidenţială legate de introducerea Parlamentului unicameral şi de reducerea numărului de aleşi, promisiuni consfinţite şi prin referendumul din 2009.Băsescu a susţinut ieri la Covasna că parlamentarii ar trebui să respecte votul românilor, astfel încât proiectul să fie aprobat în timp util, iar referendumul de revizuire să aibă loc odată cu alegerile locale din iunie 2012.

Relaţia preşedinte-premier, în suspans

Băsescu a evitat să dea detalii concrete referitoare la alte modificări, sugerând doar că ar fi vorba despre clarificarea unor "ambiguităţi" asupra cărora Curtea Constituţională s-a pronunţat deja. Una dintre problemele spinoase tranşate de Curtea Constituţională a fost cea legată de relaţia preşedinte-premier atunci când vine vorba despre numirea miniştrilor.

În plin conflict între Băsescu şi fostul premier Tăriceanu, magistraţii au decis că şeful statului poate refuza numirea unui ministru doar o singură dată şi trebuie să îşi argumenteze refuzul. În urmă cu o lună, Băsescu preciza însă că susţine dizolvarea automată a Parlamentului în cazul în care suspendarea preşedintelui este invalidată la referendum, precum şi stabilirea prin Constituţie a unui deficit bugetar de 3% din PIB. Tot atunci, el susţinea că trebuie recuplate alegerile parlamentare cu cele prezidenţiale, iar pentru aceasta ar fi dispus să renunţe la doi ani din actualul mandat.

Unde se blochează planurile lui Băsescu

Procedural, traseul revizuirii este unul complicat: înainte de a fi trimis Legislativului, proiectul trebuie să treacă mai întâi pe la Consiliul Legislativ şi pe la Curtea Constituţională pentru un aviz, apoi, odată transmis deputaţilor şi senatorilor, el trebuie să intre în analiza unei comisii parlamentare speciale a celor două Camere şi abia apoi în dezbaterea plenului.

Situaţia se complică însă întrucât proiectul nu poate fi adoptat decât cu o majoritate de cel puţin două treimi, or, actuala Putere nu are numărul necesar de parlamentari pentru a susţine un astfel de demers. Şi asta cu atât mai mult cu cât principalul partener de guvernare al PDL, UDMR, nu este dornic să susţină reducerea numărului de parlamentari şi nici Parlamentul unicameral.

Propuneri de modificare

- Introducerea Parlamentului unicameral prin desfiinţarea Senatului şi reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300.

- Dizolvarea automată a Parlamentului în cazul în care suspendarea preşedintelui este respinsă ulterior prin referendumul de demitere. În prezent, declanşarea alegerilor anticipate se poate face numai după ce preşedintele se consultă cu preşedinţii celor două Camere şi liderii grupurilor parlamentare şi numai dacă Legislativul a respins cel puţin două propuneri de învestire a Cabinetului.

- Limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB prin legea fundamentală.

- Revenirea la mandatul prezidenţial de patru ani, astfel încât alegerile parlamentare să fie recuplate cu cele prezidenţiale.

- Reglementarea regiunilor de dezvoltare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite