Constituţia lui Băsescu, buşită la Curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au stabilit ieri că o serie de prevederi din proiectul de revizuire a Legii fundamentale transmis de preşedintele Traian Băsescu sunt neconstituţionale, printre acestea numărându-se şi eliminarea articolului potrivit căruia „caracterul licit al dobândirii averii se prezumă".

Judecătorii au apreciat că eliminarea acestui articol are ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate. Neconstituţionale au fost declarate, potrivit comunicatului Curţii, şi eliminarea imunităţii parlamentare şi ministeriale, motivaţia fiind că ele suprimă un drept fundamental al persoanei care ocupă o demnitate publică. În proiectul prezidenţial, percheziţia, reţinerea sau arestarea unui parlamentar, dar şi a unui ministru care este şi parlamentar, ar fi fost posibile fără avizul Legislativului.

Curtea a respins şi articolele potrivit cărora judecătorii nu se mai pot pronunţa asupra actelor care privesc politicile fiscale şi bugetare ale guvernului, pe motiv că suprimă liberul acces la justiţie. Judecătorii de la CCR au mai decis că sunt încălcate drepturi fundamentale şi în ce priveşte Consiliul Superior al Magistraturii, unde proiectul lui Băsescu prevede alegerea mai multor reprezentanţi ai societăţii civile.

Alte articole problematice

Deşi nu le-au declarat neconstituţionale, judecătorii îi recomandă preşedintelui să analizeze şi observaţiile Curţii referitoare la introducerea unei prevederi potrivit căreia autorităţile publice vor consulta organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale în legătură cu deciziile privind păstrarea identităţii lor etnice, culturale şi religioase.

Curtea mai cere analizarea următoarelor propuneri din proiectul de revizuire: obligaţia Parlamentului de a se pronunţa în termen de 30 de zile asupra convocării referendumului, avizul obligatoriu al CCR cu privire la suspendarea preşedintelui, supunerea judecătorilor în faţa deciziilor CCR, introducerea  posibilităţii de revocare a preşedintelui Parlamentului şi modul în care se alcătuiesc conducerea şi comisiile parlamentare.

Hibele proiectului

- Abrogarea textului privind averea dobândită licit.
- Percheziţia sau arestarea parlamentarilor fără avizul Legislativului.
- Interdicţia ca actele administrative care privesc politicile financiare şi bugetare să fie cenzurate de instanţe.
- Numirea mai multor reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite