Constituţia, la revizuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a înfiinţat la Cotroceni o comisie pentru modificarea legii fundamentale Preşedintele comisiei formate din nouă membri este profesorul Ion Stanomir. Băsescu speră ca

Traian Băsescu a înfiinţat la Cotroceni o comisie pentru modificarea legii fundamentale

Preşedintele comisiei formate din nouă membri este profesorul Ion Stanomir. Băsescu speră ca proiectul unei noi Constituţii să fie gata în timp rezonabil.

Şeful statului a participat, ieri, la constituirea Comisiei pentru analiza regimului constituţional, organism care are ca scop redactarea unui punct de vedere referitor la revizuirea legii fundamentale.
Preşedintele comisiei formate din nouă membri este profesorul Ion Stanomir.

"M-ar interesa punctul de vedere al Comisiei referitor la ce ar trebui revizuit, astfel încât statul să fie funcţional", a spus Băsescu.

El a subliniat că împărţirea administrativ-teritorială a ţării este "depăşită", nu corespunde nevoilor de dezvoltare şi că, din această cauză, există dificultăţi în absorbirea fondurilor europene. Băsescu a menţionat că l-ar interesa ca aceste documente să fie elaborate "în timp rezonabil", astfel încât să poată fi puse la dispoziţia parlamentului şi să fie supuse dezbaterii publice.

Preşedintele Comisiei, Ion Stanomir, a afirmat că preşedintele are dreptate când vorbeşte despre necesitatea modernizării statului, care nu poate fi făcută decât prin modernizarea Constituţiei.

Obiectiv mai vechi

Şeful statului s-a pronunţat în favoarea modificării legii fundamentale încă din vara lui 2005, când a promovat ideea unui parlament unicameral.

Tema modificării Constituţiei a fost reluată în vara lui 2006, când Băsescu s-a pronunţat pentru lămurirea raporturilor de putere dintre şeful statului şi primul-ministru. Traian Băsescu este de părere că trebuie stabilit şi ce tip de republică va fi România.

Procedura de revizuire

Modificarea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele României la propunerea guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni.
Proiectul trebuie votat de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. După adoptarea din parlament, noua Constituţie este supusă aprobării prin referendum.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite