Constantinescu sau Tăriceanu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitoarea alianţă dintre liberali şi ţărănişti îşi va alege candidatul la preşedinţie dintre un fost preşedinte şi un actual premier Emil Constantinescu şi Călin Popescu

Viitoarea alianţă dintre liberali şi ţărănişti îşi va alege candidatul la preşedinţie dintre un fost preşedinte şi un actual premier

Emil Constantinescu şi Călin Popescu Tăriceanu sunt cei doi posibili prezidenţiabili între care ar putea alege liberalii şi ţărăniştii, odată ce ar încheia alianţa dintre PNL şi PNŢCD. Alianţa este un proiect politic în care ţărăniştii văd achitarea unei datorii, iar liberalii, unul condiţionat de rezultatele la alegerile locale.

"Este o chestiune istorică", spune Marian Miluţ referindu-se la alianţa electorală dintre cele două partide istorice, pe care el o vede încheiată în luna martie. Miluţ consideră că, astfel, PNL ar întoarce ţărăniştilor un serviciu istoric, acum când au 2% în sondaje.

PNŢCD a luat sub umbrela CDR, în 1996, toate partidele liberale, PNL inclusiv, cotat atunci cu doar două procente. Deocamdată, liberalii dau ca sigură doar fuziunea cu Acţiunea Populară. În orice caz, după părerea ţărăniştilor, o înţelegere între PNL şi PNŢCD trebuie să vizeze toate scrutinele, alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale.

Stabilirea candidatului în alegerile prezidenţiale ţine de strategia comună a partidelor şi de rezultatul alegerilor parlamentare. Este posibil ca scrutinul general din toamnă să stabilească o majoritate PNL - AP - PNŢCD, în cazul fericit în care ar obţine 25-30%. Altfel, ţărăniştii spun că negocierile iau în calcul şi o majoritate a stângii, PSD.

Rezultatele vor influenţa desemnarea prezidenţiabilului alianţei, la fel ca şi cota din sondaje a premierului sau popularitatea de care se va bucura anul viitor Emil Constantinescu. Marian Miluţ, preşedintele PNŢCD, a declarat că PNL trebuie să îşi clarifice poziţia faţă de PSD. Liderul ţărănist a spus că pe baza unui program socio-economic, alianţa dreptei ar putea accepta inclusiv o colaborare într-un guvern de coaliţie cu PSD. Partidele ar trebui însă să-şi negocieze deschis poziţiile faţă de pensii sau fiscalitate.

Liberalii îl vor pe Tăriceanu

Emil Constantinescu nu s-a hotărât încă să candideze, dar el ar putea fi opţiunea PNŢCD, ţărăniştii discutând inclusiv posibilitatea unui tandem Emil Constantinescu-Călin Popescu Tăriceanu. Fostul şef al statului ar putea accepta să lupte în prima perioadă electorală, urmând să lase loc liber apoi candidaturii primului-ministru.

Liberalii, la rândul lor, consideră că a venit timpul ca PNL să prezinte un candidat la alegerile prezidenţiale cu o puternică identitate liberală, iar acesta ar putea fi Călin Popescu Tăriceanu. Desemnarea candidatului ar putea surveni în a doua parte a anului, prin votul congresului PNL.

Chiar dacă nu ar dori neapărat învestitura, primul-ministru ar putea fi determinat să accepte candidatura la preşedinţie de votul congresului. În cazul în care Adrian Năstase s-ar putea califica în turul al doilea, ar fi posibil ca alianţa dreptei să îl susţină pe liderul PSD, a spus Miluţ.

Iuliu Maniu veghează din curtea partidului

"Maniu veghează", spune Marian Miluţ, povestind cum era cât pe-aci, fără spiritul ilustrului înaintaş, ca PNŢCD să piardă bucăţi din sediul central din Piaţa Rosetti. Primarul General al Capitalei, Adriean Videanu, a povestit Miluţ, a semnat pentru subînchirierea spaţiului Librăriei Anastasia, aflată în curtea sediului, unei agenţii de turism.

PNŢCD se află în proces cu primăria pentru rezilierea contractelor de subînchiriere. Pe parcurs a apărut şi ideea mutării statuii lui Iuliu Maniu, care bloca accesul turiştilor în agenţie. "Maniu să se mute mai la vest", a fost propunerea trimişilor primăriei făcută ţărăniştilor. Aceştia nu au fost de acord.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite