Constantinescu si Basescu se bat in mocirla colaborarii cu securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU si fostul sef al statului, Emil Constantinescu, au avut, marti seara, un schimb de replici de la distanta, in legatura cu presupusa relatie a lui Basescu cu

PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU si fostul sef al statului, Emil Constantinescu, au avut, marti seara, un schimb de replici de la distanta, in legatura cu presupusa relatie a lui Basescu cu securitatea. ,Presedintele Constantinescu este un om care nu a lasat nici o dara in mandatul sau pentru Romania, asa ca nu sunt dispus sa iau in seama oameni care au pierdut vremea cat au avut inalta demnitate de presedinti ai Romaniei", a declarat Basescu atunci cand a fost intrebat ce parere are despre cele spuse de Constantinescu in legatura cu relatia sa cu securitatea. "Poate nici nu era de asteptat sa aiba demnitatea unui presedinte, atat timp cat nu a existat ca presedinte pentru tara asta", a continuat Traian Basescu, apreciind ca Emil Constantinescu s-a asezat in randul "colportorilor". La ora la care actualul presedinte facea aceste declaratii, pe Aeroportul Otopeni, predecesorul sau isi relua acuzatiile in cadrul unei emisiuni a postului public de telviziune. "Directia Informatiilor Militare, cu o adresa catre tribunal, spune foarte clar: in evidenta depozitului de arhiva in care se afla registrul jurnal pentru evidenta retelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanta, inventariat la numarul 39 din 1972, din studiul acestui registru rezulta ca Traian Basescu a fost - atentie - colaborator al organelor de contrainformatii militare pe timpul cat era elev al Institutului de Marina (...); la terminarea studiilor s-a incetat legatura", a aratat Emil Constantinescu. Acesta a insistat ca Directia de Contrainformatii Militare "facea politie politica". Documentul prezentat de Constantinescu a devenit public in 2004, in timpul procesului dintre Mugur Ciuvica, fost sef de cabinet al lui Constantinescu, si Basescu. Potrivit fostului sef al statului, "conteaza mai putin" faptul ca Basescu a castigat procesul cu Ciuvica, spunand ca deciziile instantelor sunt "foarte influentate dupa ce devii presedinte". In cadrul emisiunii de la TVR, Emil Constantinescu a vorbit si despre relatia dintre consilierul prezidential Theodor Stolojan si Securitate. "Iata, plecam de la domnul Stolojan. Este evident ca nu a facut politie politica, in sensul suprimarii si ingradirii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Daca o luam ad literam. Dar in momentul in care lucrezi intr-o institutie ca sef al unei directii - aport valutar special - ca sa inteleaga cei care ne asculta, aport valutar special inseamna banii rezultati din munca poporului roman in timpul dictatorului Ceausescu care, in loc sa ajunga in buget si la oameni, ajungeau la dictator personal sau la gospodaria de partid, sume de miliarde de dolari", a afirmat Constantinescu. El a sustinut ca in Ministerul de Finante si Banca de Comert Exterior erau "plasate" unitati militare, precum cea condusa de Stolojan.

"Securistii m-au invins"
* declara Constantinescu in 2000
,Astazi, in timpul regimului Constantinescu sunt o victima a Securitatii. Astazi, ei (securistii) m-au batut, astazi ei m-au invins, intr-un fel, pentru ca pot sa raspandeasca orice porcarie si s-o faca credibila". Aceasta declaratie a lui Emil Constantinescu a fost facuta in februarie 2000. Vorbele lui Constantinescu erau in fond o recunoastere a faptului ca deconspirarea fostei politii politice, legiferata chiar in timpul mandatului sau, nu dusese la rezultatele asteptate. Cateva luni mai tarziu, Emil Constantinescu avea sa se mai recunoasca o data invins, refuzand sa se mai angajeze in batalia pentru un nou mandat prezidential, dand de inteles ca aceleasi structuri ale unei Securitati metamorfozate il obligasera la acest pas. La revenirea in viata politica, fostul sef al statului avea sa reia si sa actualizeze subiectul. "Intre 2001-2004 a avut loc o restauratie, iar in anul 2005 a avut loc o conservare a acestei restauratii, declara el intr-un interviu. Din acest punct de vedere, putem spune ca presedintele Basescu ori s-a dovedit neputincios in fata serviciilor pentru ca, in timp ce eu i-am schimbat pe toti, el n-a schimbat pe nimeni, ori se acomodeaza foarte bine cu reprezentantii vechiului sistem".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite