Consiliul Secuiesc, în luptă cu regionalizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, a declarat, la tabăra Tinerilor Maghiari Ardeleni de la Gheorgheni, că iniţiativa reorganizării teritoriale reprezintă “un atentat de dimensiuni istorice împotriva secuimii”.

 "Nici în perioada interbelică, nici în timpul dictaturii comuniste nu s-a ajuns până la încercarea de lichidare a Ţinutului Secuiesc prin mijloace administrative", a adăugat el. Tibor T. Toró, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar, a arătat că nu s-a ajuns deocamdată la reorganizarea administrativă din cauza slăbiciunii Guvernului.

El a propus cinci etape necesare pentru realizarea autonomiei Ţinutului Secuiesc şi a Partium-ului (vestul României), printre care consensul între protagoniştii  organizaţiilor politice şi civile maghiare şi întărirea autoguvernărilor. La  o altă dezbatere, Zsolt Szilágyi, şeful de cabinet al episcopului László Tökés, a arătat că numai dacă va exista un consens politic între maghiari, atât în patria-mamă cât şi în Transilvania, "autonomia va putea deveni o cauză europeană". 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite