CNS: Oamenii să fie pregătiţi de proteste de stradă şi nesupunere civică dacă se adoptă reorganizarea administrativă propusă de guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa ar arăta România după regionalizare
Aşa ar arăta România după regionalizare

Consiliului Naţional Secuiesc îndeamnă cetăţenii maghiari să protesteze şi să se pregătească chiar şi de nesupunere civică dacă se va aproba proiectul propus de PDL privind reorganizarea administrativă a României în 8 judeţe.

"Toţi cetăţenii, toate autorităţile administraţiei publice locale din Ţinutul Secuiesc trebuie să protesteze hotărât şi să se pregătească chiar şi de nesupunere civică, demonstraţii stradale, făcând Guvernul României să înţeleagă: aşa ceva nu se poate face cu Ţinutul Secuiesc!", se arată în comunicatul CNS.

Preşedintele CNS, Izsak Balazs, a precizat că "nesupunerea civică" poate îmbrăca foarte multe forme.

"Poate fi vorba de neplata impozitului, demonstraţii stradale şi aşa mai departe", a arătat el, citat de Mediafax.

Potrivit CNS, împărţirea administrativă propusă de PDL "întrece în privinţa caracterului său antimaghiar reforma administrativă din 1968 a lui Ceauşescu", "este nedemocratică, contrar angajamentelor internaţionale asumate de România, lezează voinţa şi interesele locuitorilor Ţinutului Secuiesc şi are drept scop modificarea forţată a proporţiilor etnice, în vederea eliminării din viaţa publică şi din deciziile de nivel local a populaţiei de naţionalitate maghiară din Ţinutul Secuiesc".

Consilul Naţional Seuiesc condus de Izsak Balazs aminteşte că există convenţii internaţionale, ratificate şi de România, care interzic modificarea delimitărilor unităţilor administrative în defavoarea minorităţilor.

Potrivit CNS, organizaţia a adoptat încă din 2009 o declaraţie în care subliniază că Ţinutul Secuiesc este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă.

În protestul trimis de CNS autorităţilor şi câteorva ambasade, se precizează că "viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel, decât ca o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare, cu prerogative sporite, situată între limitele sale regionale fireşti, formate în cursul istoriei".

"Guvernul României se pregăteşte astăzi să adopte o împărţire administrativă, care întrece în privinţa caracterului său antimaghiar «reforma administrativă» din 1968 a lui Ceauşescu", afirmă conducerea CNS, care subliniază că, dimpotrivă, în conformitate cu hotărârea Adunării Naţionale Secuieşti din Ditrău, delimitarea Ţinutului Secuiesc este cea descrisă în Statutul de Autonomie adoptat de Consiliul Naţional Secuiesc şi înaintat Parlamentului României.

Potrivit reprezentanţior CNS, protestul a fost trimis Preşedinţiei, primului-ministru, miniştrilor de Interne şi Externe, iar spre informare şi ambasadelor statelor membre ale Uniunii Europene, Rusiei şi SUA la Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite