Băsescu: Pe teritoriul României vor fi plasaţi interceptori ca parte a scutului antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Şeful statului a declarat că în şedinţa CSAT de joi a fost aprobată propunerea SUA de amplasare a unor interceptori tereştri pe teritoriului României ca parte a noului scut antirachetă gândit de administraţia Obama.

CSAT a aprobat noua strategie a SUA privind scutul antirachetă.

"Vor fi amplasaţi interceptori tereştri; operaţionalizarea acţiunilor de pe teritoriul ţării noastre va începe în 2015", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului  a precizat că noul scut antirachetă acoperă întreg teritoriul României, în timp ce vechiul scut nu proteja decât o mică parte din vestul ţării.

 "Noul sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei; repet: nu este găzduit pe teritoriul României un sistem îndreptat împotriva Rusiei, ci împotriva altor ameninţări", a subliniat seful statului, reluând astfel şi mesajul lansat de preşedintele american Barack Obama.

Traian Băsescu a precizat că includerea României în programul de scut antirachetă al SUA este un succes în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale.

Şeful statului a declarat că România a fost invitată de preşedintele american Barack Obama să participe la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă, prin intermediul subsecretarului de stat american pentru controlul armamentelor, Ellen Tauscher.

Băsescu a precizat că a avut o întâlnire cu Tauscher în prima parte a zilei.

Acordurile bilaterale dintre SUA-România pe tema elementelor scutului antirachetă care urmează a fi instalate în România după 2015 vor fi ratificate de Parlament.

Băsescu a explicat că decizia adoptată de CSAT este în conformitate cu art. 118, alin. 5 din Constituţie, cu  Legea 291/2007,  dar şi cu legea siguranţei naţionale şi a apărării naţionale.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-au adunat astăzi la ora 12.30 într-o şedinţă despre care Administraţia Prezidenţială nu a oferit prea multe detalii.

CSAT a aprobat în ianuarie şi suplimentarea trupelor româneşti dislocate în Afganistan cu 600 de noi soldaţi.

Mircea Geoană, preşedintele Senatului, despre scutul antirachetă: Cea mai importantă decizie de securitate

"Ne aflăm în faţa uneia dintre cela mai importante decizii de securitate naţională pe care România le-a avut", a declarat Mircea Geoană.

Acesta a declarat că a fost sunat de preşedintele Băsescu şi a fost informat despre dorinţa de a fi abordat acest subiect în şedinţa CSAT.

Liderul social-democraţilor şi preşedintele Senatului a precizat că nu doar experţii trebuie consultaţi înainte de a lua o astfel de decizie, ci şi publicul.

În Parlament o astfel de decizie poate fi eventual aprobată, comentată sau amendată.

"În acest moment, Parlamentul României se poate considera sesizat cu această problematică. Aşteptăm din partea Preşedinţiei, a CSAT, a ministerelor de resort, detaliile, evaluările, consecinţele, costurile, avantajele şi dezavantajele", a spus Geoană.

Geoană: Scutul antirachetă aduce cu el şi riscuri

Mircea Geoană a declarat că adăpostirea unor elemente de scut antirachetă presupune şi supunerea la riscuri din partea celor împotriva cărora s-a creat scutul respectiv.

"Sunt şi riscuri. În clipa în care adăposteşti astfel de elemente pe teritoriul naţional te expui şi la riscuri explicite din partea celor împotriva cărora se creează un astfel de scut", a spus Geoană.

Paşcu, fost ministru al Apărării: Probabil că Rusia va obiecta

Fostul ministru al Apărării, actual europearlamentar PSD, Ioan Mircea Paşcu, a declarat că este foarte probabil ca anunţul preşedintelui Băsescu să fie întâmpinat cu ostilitate la Moscova, aşa cum s-a întâmplat şi când s-a anunţat amplasarea elementelor din scut pe teritoriul Poloniei.

"Singura chestiune este că noi nu avem enclave ruseşti pe teritoriul nostru, cum se întâmplă în zona respectivă cu Kaliningradul şi, ca atare, cred că ecuaţia ar trebui să fie mai simplă, însă nu mă aştept la o acceptare, deşi bănuiesc, fără să am date, că totuşi o anumită consultare între ruşi şi americani a existat pe acest subiect", a declarat Paşcu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite