Consiliul Secuiesc anunţă "referendum neoficial" pentru autonomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional Secuiesc nu s-a bucurat de mare audienţă la reuniunea de sâmbătă de la Sfântu Gheorghe. Doar 94 de delegaţi dintr-un total de 183 au fost prezenţi, cu menţiunea că

Consiliul Naţional Secuiesc nu s-a bucurat de mare audienţă la reuniunea de sâmbătă de la Sfântu Gheorghe. Doar 94 de delegaţi dintr-un total de 183 au fost prezenţi, cu menţiunea că reprezentanţii unuia dintre cele opt scaune secuieşti (cei de la Ciuc) nu s-au obosit să vină la şedinţă. Discuţiile au durat mai mult de cinci ore şi jumătate. Mulţi dintre delegaţi nu au vrut să adopte materialele pregătite de capii CNS, motivând că nu se pot lua decizii clare decât după ce se poartă tratative cu potenţialii parteneri pentru organizarea referendumului referitor la autonomia ţinutului Secuiesc: UDMR, UCM şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania.
Preventiv, reprezentanţii CNS au stabilit un program pentru organizarea referendumului. "În cazul în care prefecţii şi autorităţile judecătoreşti vor împiedica din nou referendumul local în ţinutul Secuiesc sau dacă până în data de 4 noiembrie 2006 consiliile locale sau judeţene nu vor lua hotărâri cu privire la organizarea referendumului local, Consiliul Naţional Secuiesc va propune Adunării Naţionale a Secuilor adoptarea hotărârii privind organizarea neoficială a referendumului local intern, cu participarea poporului secui, ca exprimare a voinţei populare prin mijloace democratice", afirmă liderii CNS.
Încheierea ostilităţilor între diversele formaţiuni şi asociaţii ale maghiarilor pare a fi un deziderat al CNS. La viitoarea Adunare Naţională a Secuilor de la Sfântu Gheorghe, care va avea loc cel mai probabil în 5 noiembrie, toţi primarii, viceprimarii şi consilierii vor primi o invitaţie personală. Mai mult, la Lutiţa, în 15 octombrie, liderii CNS vor să comemoreze alături de cei ai UDMR (care sunt organizatorii) evenimentele de la 1848. Numele satului Lutiţa este strâns legat de adunarea naţională secuiască din anul 1506 şi de evenimentele adunării din 1848. Aici s-au luat hotărârile privind autonomia şi autoguvernarea Secuimii şi s-a lansat chemarea către "fraţii români şi saşi" pentru convieţuire frăţească din timpul revoluţiei din 1848. Surse din CNS au dezvăluit pentru Adevărul că liderii CNS ar fi dorit să decidă organizarea referendumului pentru autonomie cu această ocazie, pentru a câştiga timp. Liderul CNS, Csapo Joszef, a explicat şi graba cu care se doreşte declararea autonomiei ţinutului Secuiesc (în care, conform recensământului din 2002, s-au declarat secui mai puţin de o mie de persoane): "După 1 ianuarie, România va intra în UE, unde se cunoaşte, şi este un exemplu trist pentru noi, situaţia maghiarilor din Slovacia. Dorinţa lor de autonomie a fost considerată ca fiind o problemă internă, la fel cum este considerată şi problema secuilor din România, pentru că UDMR a fost la putere începând din 1996".

Blaga: " E stupid ce vor ei"
Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a declarat că prefecţii au datoria să aplice legea, în caz contrar îi va da afară. "Noi suntem pentru descentralizare, dar aşa cum e la Braşov, să fie şi la Oradea, şi la Corabia, şi la Tulcea, şi la Covasna, şi la Târgu Secuiesc sau oriunde altundeva în această ţară. Ceea ce mă miră este faptul că noi acum discutăm cu Ungaria ca de la 1 ianuarie 2007 să avem graniţă internă, adică, dacă vreun cetăţean român vrea să îşi cumpere o casă în Debreţin, să poată face acest lucru, şi invers. E stupid ce vor ei. Adică alte graniţe? Şi o spun eu, Vasile Blaga, care am jumătate de familie de etnie maghiară", a zis ministrul administraţiei şi internelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite