Conservatorii îl obligă pe Voiculescu să rămână la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finalul Consiliului, nu puţini au fost conservatorii care nu s-au sfiit să-i strângă mâna lui şereş pentru a-l felicita şi a-i mulţumi pentru păstrarea PC la masa guvernării. Voiculescu


La finalul Consiliului, nu puţini au fost conservatorii care nu s-au sfiit să-i strângă mâna lui şereş pentru a-l felicita şi a-i mulţumi pentru păstrarea PC la masa guvernării. Voiculescu l-a propus pe Bogdan Pascu, lider al grupului parlamentar de la Camera Deputaţilor, pentru postul de vicepremier.
Balanţa, înclinată de aleşii locali
Potrivit unor surse parlamentare, şereş şi apropiaţii săi au avut un cuvânt greu de spus în schimbarea pe ultima sută de metri a deciziei lui Dan Voiculescu, partizan al deciziei de ieşire de la actul guvernării. Deşi sondarea filialelor în timpul acestui weekend la Sinaia părea a da câştig de cauză dorinţei de revanşă a liderului PC, presiunile puternice şi semnalele venite de la baza partidului, în special din direcţia aleşilor locali, a făcut să încline balanţa în favoarea lui şereş. Voiculescu a fost avertizat asupra pericolului confruntării cu un masiv proces de migraţie a propriilor primari şi consilieri locali spre partidele D.A., în special spre PNL.
Desfăşurarea evenimentelor avea să confirme victoria conservatorilor în teritoriu, în defavoarea centrului condus de Voiculescu.
În final, Consiliul a adoptat cu 332 voturi "pentru" şi 23 "împotrivă" soluţia de compromis propusă de Voiculescu: o rezoluţie-ultimatum adresată celorlalţi parteneri de Coaliţie, prin care se condiţionează rămânerea PC la guvernare după momentul 1 ianurie 2007 de îndeplinirea şi susţinerea propriilor obiective. Printre acestea se numără renegocierea protocolului Coaliţiei guvernamentale, eficientizarea modului de luare a deciziilor la nivelul CNC-ului Coaliţiei şi susţinerea de către parteneri a proiectelor şi amendamentelor legislative emise de către Dan Voiculescu şi restul parlamentarilor PC.
Pascu, vicepremier
Pentru această demnitate, el l-a nominalizat pe Bogdan Pascu. Coordonarea parlamentarilor conservatori de la Cameră a fost încredinţată purtătorului de cuvânt al partidului, Bogdan Ciucă, a mai anunţat Voiculescu. Locul lui Pascu în Consiliul Executiv a fost preluat de preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Florin Anghel, care va cumula şi calitatea de preşedinte al Consiliului Naţional de la senatorul Sabin Cutaş.
Întâlnire secretă cu Tăriceanu
Dacă vineri PC era ca şi ieşit de la guvernare, duminică, după o discuţie cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, Dan Voiculescu şi-a reorientat la 180 de grade poziţia. Surse din Coaliţie ne-au declarat că liderul PC i-a cerut primului-ministru o întâlnire înainte de începerea lucrărilor Consiliului Naţional al partidului, unde urma să se voteze plecarea sau rămânerea la putere.
Cei doi lideri s-au văzut, în jurul orei 10, undeva în împrejurimile Bucureştiului şi, după o discuţie destul de dură, au stabilit continuarea colaborării în actuala formulă. Potrivit surselor citate, Voiculescu i-a reproşat lui Tăriceanu orchestrarea scandalului legat de verdictul CNSAS, care l-a declarat colaborator al fostei Securităţi, şi i-a cerut să muşamalizeze întreaga afacere. Primul-ministru ar fi replicat că nu are nicio legătură cu decizia Consiliului şi că nu poate interveni în aceast chestiune, întrucât "la CNSAS, lucrurile nu mai stau ca pe vremea lui Onişoru". Mai departe, Tăriceanu i-a explicat interlocutorului său că un vot al PC alături de PSD la moţiunea de cenzură nu ar face decât să discrediteze definitiv formaţiunea conservatoare. şeful liberalilor a arătat că, în cazul improbabil în care moţiunea ar fi adoptată, şi-ar retrage partidul de la guvernare şi ar determina, într-un final, declanşarea de alegeri anticipate, variantă total nefavorabilă PC. Un alt argument folosit de premier a fost cel al ajutorului pe care PNL l-a oferit PC pentru integrarea, ca observator european, în grupul liberalilor din PE. "Dacă vă veţi întoarce împotriva noastră, veţi fi excluşi din ALDE şi, practic, nu veţi mai exista ca partid în plan internaţional", ar mai spus Tăriceanu.
Planul lui Băsescu a căzut
Dan Voiculescu s-a întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, de nu mai puţin de trei ori cu preşedintele Traian Băsescu, pentru a pune la cale planul răsturnării Cabinetului Tăriceanu. La Taverna Sârbului s-a jucat o scenetă menită să sporească presiunea asupra PNL, dar au fost alte două întrevederi secrete, în care liderul conservator şi-a vândut şefului statului voturile în favoarea moţiunii de cenzură a PSD contra unei mai largi reprezentări în viitorul Executiv, condus de liberalul Theodor Stolojan. PC urma să primească - pe lângă postul de vicepremier şi Ministerul Economiei - portofoliul Apărării, unde l-ar fi instalat pe fostul şef al Statului Major General în guvernarea CDR, generalul Mircea Chelaru, plus alte trei fotolii de secretar de stat. În doar trei zile însă, planurile lui Dan Voiculescu au fost date complet peste cap. După ce au aflat de pactul dintre cei doi, liberalii au declanşat o contraofensivă puternică în teritoriu. Toţi liderii de filiale ai PNL au primit directiva de a negocia la sânge cu conservatorii din ţară rămânerea la guvernare. Un "plan B" al PNL a vizat deschiderea uşilor pentru membrii PC nemulţumiţi de încăpăţânarea lui Voiculescu de a ieşi din Coaliţie, astfel încât, după discuţiile din filiale, liberalii mizau pe ruperea unei treimi din formaţiunea conservatoare.
Un alt moment important s-a consumat în weekend, la Sinaia, unde Voiculescu i-a chemat pe şefii de filiale, pe parlamentari şi pe reprezentanţii din Executiv, pentru a le comunica decizia de rupere a protocolului Coaliţiei. Mai-marele conservatorilor a fost luat prin surprindere de puternica opoziţie a multor filiale, care l-au ameninţat cu ruperea partidului şi chiar cu un puci menit să-l instaleze în fruntea PC pe Florin Anghel, preşedintele organizaţiei de la Prahova.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite