Consens politic Putere - Opoziţie împotriva FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât liderii Puterii, cât şi cei ai Opoziţiei susţin că nu vor vota modificările cerute de FMI pe Ordonanţa creditelor . Parlamentarii din Comisia de buget îl acuză pe Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului în România, că face lobby pentru bănci.

Presiunile făcute de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pe Ordonanţa 50 a născut nemulţumirea politicienilor, care atenţionează că nu vor vota după cum le dictează finanţatorul extern. Nici partidele de la Putere şi nici cele din Opoziţie nu s-au arătat dispuse să accepte vreun compromis negociat cu FMI. Reprezentanţii Fondului au condiţionat acordarea unei noi tranşe din împrumut de modificare Ordonanţei, în favoarea băncilor.

Mai citeşte şi:

FMI: Ar putea fi loc de o majorare a salariului minim/ Sindicate: Au acceptat creşterea cu până la 15% a salariilor bugetarilor

FMI ţine cu băncile în războiul creditelor

„Băncile spun în acest moment că primele tranşe de la FMI au fost luate pentru ele? Cine este FMI să dicteze în această chestiune? Noi nu vom modifica nimic. Asta e, să nu ne mai dea banii şi la revedere", a declarat, enervat, liderul deputaţilor din grupul minorităţilor, Varujan Pambuccian. Acesta susţine că ar fi cea mai mare prostie ca oamenii să fie din nou puşi pe drum pentru a semna noi contracte, după nebunia creată deja.

Nici UDMR nu va susţine amendamentele cerute de FMI. „Franks are un punct de vedere superficial când vine vorba de neaplicarea retroactivă a Ordonanţei", a declarat reprezentantul UDMR în Comisia de buget, deputatul Lakatos Petru. El afirmă că directiva europeană luată în calcul la fundamentarea Ordonanţei prevede posibilitatea aplicării retroactive a unor articole, precum cele referitoare la eliminarea penalităţilor pentru refinanţarea şi rambursarea anticipată a creditelor. „Nu FMI decide în această chestiune. Nu le servim pe tavă cetăţenii băncilor sau Fondului", a mai spus Lakatos, care a recunoscut că reprezentanţii finanţatorilor externi ţin partea băncilor.

Şi vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, a declarat ieri că ceea ce s-a întâmplat miercuri în stradă trebuie să îl determine pe premierul Emil Boc să negocieze în interesul poporului şi nu al FMI. În privinţa Ordonanţei 50, Oltean a precizat că speră ca forma finală să fie în favoarea deponenţilor. Reprezentanţii PSD şi PNL susţin că vor vota în Comisia de buget doar în interesul cetăţenilor. „Nu suntem de acord ca FMI să facă presiuni. Absolut, vom vota în favoarea consumatorilor", a declarat preşedintele Comisiei, social-democratul Viorel Ştefan.

PNL nu vrea modificări

Reprezentanţii PNL sunt şi mai duri în afirmaţii. „Atitudinea FMI este de neacceptat din punctul de vedere al unei istituţii internaţionale. Este un atentat la interesul populaţiei. FMI face lobby pentru interesele băncilor", a declarat vicepreşedintele PNL, Eugen Nicolăescu. Liberalii nu vor depune niciun amendament la actuala formă a Ordonanţei şi nu vor vota nicio modificare de fond.

Salariul minim, în aer

Coaliţia nu a reuşit să se înţeleagă cu FMI în privinţa salariului minim, nici după a doua rundă de negocieri. Reprezentanţii Fondului refuză propunerile Guvernului: majorarea salariului minim la peste 700 de lei, reducerea cotei unice la 12% şi micşorarea contribuţiilor sociale la 41%.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite