Congres pentru liniştea USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Victor Ponta
Crin Antonescu şi Victor Ponta

PSD şi PNL şi-au promis că nu se vor trăda reciproc şi nu vor colabora cu Traian Băsescu.

PSD, PNL şi PC au organizat, sâmbătă, trei congrese separate, urmate de unul comun,  pentru a clarifica apele în interiorul USL, pe fondul suspiciunilor apărute în ultima perioadă. O parte dintre liberali se temea că PSD va ajunge la o înţelegere cu Traian Băsescu În acest context, liderul PSD, Victor Ponta, a dat startul congresului social-democrat rupând scrisoarea lui Traian Băsescu referitoarea la demisia sa în schimbul modificării Constituţiei. 

Ponta a vrut să arate că partidul său nu are nicio înţelegere cu Palatul Cotroceni şi să evite ca presupusa ofertă a preşedintelui Traian Băsescu să eclipseze Congresul.  Fiecare partid a votat o rezoluţie  potrivit căreia nu va colabora cu Traian Băsescu şi PDL. Ponta a explicat  că lipsa colaborării cu actuala Putere îl priveşte şi pe premierul Ungureanu.  El a  încercat să liniştească, în acest fel, suspiciunile liberalilor apărute după ce s-a arătat deschis colaborării cu premierul Ungureanu.  

Tandem Antonescu - Ponta

Congresele  PSD, PNL şi PC  au votat şi o rezoluţie potrivit căreia Crin Antonescu va fi candidatul la Cotroceni, iar Victor Ponta, la Palatul Victoria. Rezoluţiile modifică, practic, protocolul USL, ratificat anul trecut potrivit căruia candidatul la prezidenţiale va fi cel mai bine plasat în sondaje, iar partidul care nu ia preşedintele dă premierul. Această modificare de facto a înţelegerii iniţiale este menită să liniştească oficial apele, pe fondul zvonurilor că, dacă Victor Ponta ajunge premier, PSD îşi va găsi alt candidat la Cotroceni, de exemplu pe Sorin Oprescu, dorit de Ion Iliescu.

 Jurămintele reciproce au continuat la congresul comun, unde Victor Ponta a apelat la Alexandre Dumas când s-a referit la parteneriatul său cu liderii PNL şi PC. „Parcă suntem cei trei muschetari. Acum a venit şi al patrulea, domnul Oprescu. Şi este şi regele nebun, şi cardinalul viclean, şi femeia trădătoare sunt în această povestire şi sunt convins că finalul va fi cel pe care îl cunoaşteţi foarte bine", a afirmat Ponta.

Crin Antonescu s-a adresat el membrilor PSD cu apelativul „camarazi" şi a comparat USL cu o armată în pragul victoriei. „Războiul nu s-a încheiat, dar frontul s-a rupt şi frontul s-a rupt la ei şi nu la noi, vă mulţumesc şi vă felicit pentru asta!", a continuat Antonescu.

Iliescu, absent

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a absentat sâmbătă de la congresul partidului din cauza unor motive medicale, după cum a precizat liderul social-democrat, Victor Ponta. Iliescu a avut un puseu de tensiune, a fost la spital, iar analizele au fost bune, a explicat  Ponta.

Au venit direct pe funcţii

Congresele  de sâmbătă ale Opoziţiei au însemnat şi răsplătirea dezertorilor din tabăra Puterii. Astfel, PNL l-a validat pe Sorin Frunzăverde, fost lider al PDL,  drept cel de-al 16-lea vicepreşedinte al partidului, cu majoritate de voturi. Printre cei patru care au votat împotriva lui Frunzăverde s-a numărat şi deputatul Ludovic Orban. PC l-a numit, cu unanimitate de voturi, pe Cristian Popescu-Piedone în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, reîntors în partid după o aventură la UNPR, în timp ce proaspătul cercetat penal, Mircea Banias a fost instalat ca vicepreşedinte al conservatorilor. ;

Sorin Frunzăverde

PNL a mărit numărul de vicepreşedinţi de la 15 la 16 pentru a-i face loc lui Sorin Frunzăverde, proaspăt demisionar din PDL. La sfârşitul lunii martie, preşedintele CJ Caraş-Severin a părăsit PDL,  urmând să candideze din partea USL pentru un nou mandat în funcţia judeţului. La congresul de sâmbătă, Crin Antonescu l-a prezentat ca fiind „unul de-ai noştri".

Cristian Popescu-Piedone

Congresul PC a creat funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, sâmbătă, special pentru numirea lui Piedone. În octombrie 2011, Piedone i-a trimis o scrisoare preşedintelui PC, Daniel Constantin, prin care îşi prezenta demisia din funcţiile deţinute în PC. În 3 noiembrie 2011, acesta anunţa că în 2012 va candida pentru un nou mandat din partea UNPR.

Mircea Banias

Senatorul PC Mircea Banias a fost avansat în funcţia de vicepreşedinte al partidului, după ce, pe data de 2 aprilie, procurorii DNA l-au trimis în judecată sub acuzarea de luare de mită. Banias a demisionat din PDL pe 1 februarie anul acesta, iar după două zile de la demisie s-a înscris în PC, preluând funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Constanţa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite