Congres UDMR cu scandal: gazdele au bătut palma cu USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kelemen Hunor, Peter Eckstein Kovacs şi Olosz Gergely se bat mâine şi poimâine la Oradea pentru funcţia de preşedinte al UDMR. Cu două zile înainte de Congresul Uniunii, liderul UDMR Bihor şi preşedinţii Uniunii Social-Liberale (USL) au semnat un protocol de colaborare.

Pactul semnat ieri de preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, şi liderii USL din judeţ este valabil până în 2016. Decizia a venit în condiţiile în care liderii Uniunii de la centru ceruseră PDL semnarea unui protocol care să le ofere garanţia că statutul minorităţilor şi alte legi prioritare pentru maghiari vor fi adoptate în perioada următoare, drept „răsplată" pentru menţinerea în actuala coaliţie guvernamentală. De altfel, acordul PDL-UDMR-UNPR urma să fie definitivat ieri, însă acţiunea a fost amânată.

Prin protocolul semnat de „gazdele" Congresului UDMR, cele două formaţiuni se obligă să formeze majorităţi în toate consiliile locale din judeţ şi să susţină în plan naţional parteneriatul început la Oradea.

Liderii celor patru partide au susţinut că la baza protocolului stau „bunele relaţii dintre UDMR şi PNL Bihor începute în timpul guvernării Tăriceanu", când liberalii bihoreni au susţinut proiectele administraţiei judeţene şi municipale din Oradea, chiar dacă nu aveau niciun reprezentant în conducerea acestora. „Liberalii sunt oameni de cuvânt şi întotdeauna ce au spus aia au făcut", a comentat liderul
UDMR Bihor, Alexandru Kiss, citat de Mediafax.

Gergely: „Au înjunghiat comunitatea maghiară"

Dacă ministrul Kelemen Hunor şi consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs au fost luaţi prin surprindere de hotărârea liderilor Uniunii din Bihor, contracandidatul lor la şefia formaţiunii, Olosz Gergely, a reacţionat prompt.

„Anunţarea încheierii unei alianţe între UDMR şi USL la Oradea, cu două zile înaintea Congresului Uniunii, reprezintă un atac la adresa stabilităţii UDMR. Dacă Marko Bela şi Kelemen Hunor ştiau despre acest anunţ, înseamnă că, deliberat, ei au înjunghiat pe la spate comunitatea maghiară din România.

Dacă Marko Bela nu era la curent cu ce s-a întâmplat, atunci este şi mai grav, demonstrând că, în fapt, astăzi nu mai este preşedintele UDMR, nu mai este liderul comunităţii maghiare", a comentat Olosz Gergely. „Nu ştiu despre acest protocol. Nu vreau să comentez până nu aflu detaliile", a reacţionat Kelemen Hunor. „Refuz să comentez până aflu despre ce e vorba", a spus şi Eckstein Kovacs.

Protocolul încheiat la Bihor a venit ca o bombă înaintea Congresului UDMR, la care candidatul creditat cu cele mai mari şanse este considerat ministrul Culturii, Kelemen Hunor, favoritul lui Marko Bela. Kelemen Hunor şi-a fixat ca obiectiv prioritar „obţinerea unor rezultate bune la alegerile din 2012".

Proiectele candidaţilor

Hunor a arătat că este adeptul stabilirii pragului electoral de 3%  pentru alegerile locale şi al sistemului mixt pentru scrutinul parlamentar. „Un preşedinte al UDMR care stă pe picioarele lui şi care poate să discute cu toţi politicienii de prim rang şi cu toate partidele, fără să aibă partipris-uri sau ceva dinainte stabilit", este descrierea pe care şi-o face şi consilierul prezidenţial Peter Eckstein.

El îşi propune mobilizarea electoratului „blazat" al UDMR la alegerile din 2012. Al treilea candidat la şefia UDMR, liderul deputaţilor, Olosz Gergely, şi-a propus „refacerea forţelor Uniunii" şi crearea condiţiilor „pentru dobândirea bunăstării, unităţii şi democratizării Uniunii".

"Anunţarea încheierii unei alianţe între UDMR şi USL, înaintea Congresului Uniunii, reprezintă un atac la stabilitatea UDMR. "
Olosz Gergely
candidat la şefia UDMR

Kelemen Hunor
44 de ani, ministrul Culturii

-A absolvit Facultatea de medicină veterinară din Cluj în 1993, iar în 1998 a absolvit Facultatea de Filosofie, devenind profesor.
-A fost şi ziarist, între 1990 şi 1997, când a devenit secretar de stat în Ministerul Culturii, funcţie deţinută până în 2000, când a câştigat primul mandat de deputat.
-Este preşedintele executiv al UDMR.

Peter Eckstein-Kovacs
55 de ani,
consilier prezidenţial


-Este licenţiat în Drept, Facultatea de Drept, Universitatea Babeş Bolyai (1980).
-A practicat avocatura între 1981 şi 2008.
-A obţinut primul mandat de senator în 1996 şi şi-a încheiat activitatea în Legislativ în 2008. În acest interval a mai fost şi ministru delegat pentru relaţia cu minorităţile.
-Consilier local a fost între 1992 şi 1996.

Olosz Gergely
35 de ani,
deputat


-A absolvit în 1998 Facultatea de Ştiinţe Economice din Győr (Ungaria), iar un an mai târziu şi-a luat licenţa în Drept. 
-A condus Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (2007-2008) şi Autoritatea Naţională de reglementare în domeniul Gazelor Naturale.
-Liderul deputaţiilor UDMR din 2008.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite