Congres PSD în loc de Vanghelion?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase  vrea Congres la Palatul  Parlamentului.Marian Vanghelie,  un fan al Romexpo
Adrian Năstase vrea Congres la Palatul Parlamentului.Marian Vanghelie, un fan al Romexpo

Marian Vanghelie este acuzat că vrea ca alegerile din partid să aibă loc la Romexpo, unde anul acesta n-a mai organizat celebrul Revelion. Fiecare aripă din PSD se luptă pentru a-şi impune fieful ca loc de desfăşurare a Congresului. Variantele „în lucru“ sunt  Palatul Parlamentului şi Romexpo.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, ieri, că reuniunea social-democraţilor de la 20 februarie - Congresul extraordinar - se va desfăşura la Romexpo.

Dragnea a fost însă contrazis de Adrian Năstase, candidat la şefia partidului şi preşedinte al Consiliului Naţional, care a lăsat să se înţeleagă că anunţul făcut de secretarul general încalcă statutul PSD.  Năstase a explicat că, potrivit statutului, locul şi data Congresului sunt stabilite de Consiliul Naţional. „Membrii Consiliului au primit cele două propuneri privind locul unde va avea loc Congresul - Palatul Parlamentului şi Romexpo - şi urmează să decidă", a spus fostul prim-ministru.

Năstase s-a pronunţat pentru Palatul Parlamentului şi a ironizat ideea organizării Congresului PSD la Romexpo, spunând că s-ar crea impresia unui „Vanghelion politic". Miron Mitrea, un alt candidat la preşedinţia PSD, s-a arătat şi el deranjat de varianta Romexpo. „Romexpo a stabilit-o doar Vanghelie singur, deci el nu poate să stabilească în numele partidului, a stabilit cam multe în ultima vreme în numele partidului", a comentat senatorul PSD. Unii social-democraţi sunt nemulţumiţi de alegerea Romexpo deoarece consideră că este vorba de un fief al lui Marian Vanghelie (considerat un susţinător al lui Mircea Geoană).

Surse politice susţin că în incinta Romexpo nu se poate face o repartizare precisă pe sectoare a delegaţiilor venite din teritoriu deoarece scaunele nu sunt numerotate, iar intruşii ar fi mai greu de sesizat.

Vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita neagă însă speculaţiile şi spune că Romexpo este foarte potrivită pentru Congres. „Păi în 2006 nu s-a organizat Congresul tot la Romexpo?  Şi n-a fost niciun fel de problemă... A fost organizat de Miron Mitrea şi de Liviu Dragnea şi a câştigat Mircea Geoană ...", a amintit Nichita.

Alt motiv de dispută: norma de reprezentare

Anunţul secretarului general al PSD Liviu Dragnea vine să intensifice nemulţumirile şi aşa existente în partid, generate de stabilirea normei de reprezentare. Unii social-democraţii arată cu degetul spre Dragnea, pe care îl acuză că ar fi favorizat filialele care l-ar susţine pe Geoană. Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu i-a cerut lui Dragnea să explice criteriile care au stat la baza stabilirii normei, iar Adrian Năstase a opinat şi el că ar fi util ca Drganea să facă publice aceste criterii.

Dragnea s-a apărat spunând că nu există niciun fel de problemă în privinţa stabilirii normei de reprezentare, care a fost stabilită în urma discuţiilor purtate cu liderii organizaţiilor din teritoriu. 

Pe de altă parte, Adrian Năstase susţine, în programul său politic pentru şefia partidului, că o „formulă neideologică" de colaborare a PSD, PC şi PNL, într-o variantă „confederativă", cu mecanisme de dialog şi de coordonare parlamentară, ar fi utilă în acest moment. În replică, liderul liberal Crin Antonescu s-a declarat de acord cu această propunere, precizând însă că nu există motive pentru a instituţionaliza o astfel de colaborare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite