Apusul PRM: congres cu Coreea de Nord, China şi cântece patriotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vadim promite că va elimina "mafia din România în 24 de ore"
Vadim promite că va elimina "mafia din România în 24 de ore"

Corneliu Vadim Tudor a fost reales sâmbătă la şefia PRM, după ce a candidat singur la al cincilea Congres al formaţiunii, desfăşurat la Romexpo.

PRM e în cădere liberă. După ce a ratat în 2008 intrarea în Parlament,  a devenit o formaţiune politică cvasi-anonimă, cu un traseu asemănător celui al PNŢCD. O prezenţă în Consiliul General al Capitalei, alianţele cu Gigi Becali şi obţinerea a trei mandate de europarlamentari numai sunt acum decât o umbră a PRM-ului care în 2000 obţinea locul doi la alegerile parlamentare după PDSR, cu 121 de locuri, iar Corneliu Vadim Tudor intra cu Ion Iliescu în turul 2 al alegerilor prezidenţiale.

Deşi partitura naţionalistă cu care se identifică doctrina PRM nu îi mai aduce voturi, "Tribunul" nu arată semne de reformă: Vadim şi-a făcut sâmbătă apariţia la prezidiu pe muzică patriotică, însoţit de tineri care fluturau steaguri tricolore şi în aplauzele publicului. După care „Tribunul" a urmărit, de pe un panou aflat în spatele prezidiului, un film cu imagini cu el însuşi în mijlocul mulţimilor, la mitinguri sau alături de diverse personalităţi.

Vadim Tudor

"Vom fi iarăşi ce-am fost şi mai mult decât atât!" (Petru Rareş) e încă deviza PRM.

La Congres participă aproximativ 1000 de susţinători. Printre ei, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vicepreşedintele PC, Bogdan Diaconu, şi doi diplomaţi din partea Chinei şi Coreei de Nord, Li Ming respectiv Kim Son Gyong.

Oprescu a declarat în faţa delegaţiilor că PRM a fost o adevărată coloană vertebrală a acestei ţări şi este caracterizat de curăţenie morală, verticalitate şi curaj, iar vicepreşedintele PC şi-a exprimat convingerea că PC şi PRM vor lupta pentru apărarea idealurilor şi valorilor româneşti autentice.

La al cincilea Congres, PRM se caracterizează drept "singura forţă care poate lichida Mafia din România" spune despre Congres că "Ziua socotelilor a sosit" şi i-a anunţat pe "infractorii care ţin sub teroare România, de 20 de ani" că "vor fi puşi la zid şi vor trebui să răspundă la întrebarea: Hoţilor, bandiţilor, ce-aţi făcut cu ţara asta?". "Foooc!" a strigat PRM adunarea generală.

Mărirea şi decăderea PRM

image

Partidul România Mare s-a înfiinţat în iunie 1991 şi s-a individualizat înca de atunci prin poziţiile extreme adoptate de Corneliu Vadim Tudor. Portavocea partidului a fost şi este revista pamfletară "România Mare".

În conceptia PRM, UDMR e o "formatiune segregaţionistă" ce trebuie scoasă în afara legii. De altfel, atacul împotriva UDMR-ului este un laitmotiv al discursurilor şi campaniilor politice ale lui Vadim Tudor. Un alt  pivot al discursurilor lui Vadim a fost anunţarea unor măsuri de "lichidare a Mafiei" sau "de eliminare a jafului şi anarhiei".

PRM a obţinut 22 de parlamentari la alegerile din 1992. Performanţele electorale au escaladat în 1996 (27 de parlamentari), pentru ca în 2000, PRM să obţină locul doi la alegerile parlamentare, după PDSR, cu 121 de parlamentari.

A fost vârful electoral al lui Vadim Tudor, care a reuşit să şi intre în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, alături de Ion Iliescu.

Votanţii PRM s-au „evaporat" în 2004, astfel că partidul lui Vadim a luat doar 69 de locuri în Parlament, cu peste o treime mai puţin ca la alegerile precedente. Dezastrul a venit în 2008, când PRM nu a intrat în Parlament.

Singura confirmare a faptului că PRM nu a dispărut total din politică a venit la alegerile europarlamentare din 2009, când a obținut 8,65% din voturi, câștigând astfel 3 mandate de europarlamentar, distribuite lui Corneliu Vadim Tudor, Gigi (George) Becali, și Dan Claudiu Tănăsescu.

Dispute pe sediu

Părăsit de majoritatea foştilor parlamentari şi de unii din foştii "piloni" ai partidului, PRM se zbate acum nu să depună amendamente legislative, să strîngă semnături pentru o moţiuni de cenzură.

Vadim nu îl mai critică de la tribuna Senatului pe "piratul chior" ci se chinuie să păstreze sediul central al formaţiunii, din Emile Zola nr.2, Bucureşti, după ce a primit un ordin de evacuare la 14 octombrie. Tribunul a zis că nu pleacă şi că "voi strânge aici 5.000 de oameni şi dau cu executorii de pământ. Numai să trimită un executor judecătoresc aici că se vor alege cu capetele sparte".

Vadim Tudor
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite