Confruntare de gradul III: preşedintele, în parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii şi senatorii i-au cerut şefului statului să-şi retragă afirmaţiile jignitoare la adresa Legislativului, iar opoziţia intenţionează să declanşeze procedura de suspendare

Deputaţii şi senatorii i-au cerut şefului statului să-şi retragă afirmaţiile jignitoare la adresa Legislativului, iar opoziţia intenţionează să declanşeze procedura de suspendare

Traian Băsescu i-a anunţat, ieri, pe preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor că doreşte ca, marţi, să se adreseze parlamentului. Potrivit articolului 88 din Constituţie, şeful statului poate adresa Legislativului mesaje "cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii".

Traian Băsescu a anunţat încă din 22 ianuarie, într-un interviu acordat postului public de televiziune, că vrea să vină în faţa deputaţilor şi senatorilor pentru a-i "atenţiona" asupra modului în care se fac intervenţii în justiţie.

El a afirmat, în acel interviu, că dorea să vorbească şi despre problema bileţelului, în care premierul Tăriceanu îi cerea să intervină la Parchet în favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu. "Intenţionam la reluarea sesiunii parlamentare să cer să mă adresez parlamentului, iar acesta era unul din subiecte (…) În intervenţia din plenul parlamentului, cu cele două Camere reunite, aveam intenţia să atenţionez cu exemple că n-am schimbat nimic faţă de sistemul perpetuat, doar
l-am preluat, l-am perpetuat. Şi forma guvernului, şi practicile şi mai sunt câteva exemple", a declarat, în ianuarie, Traian Băsescu. El s-a plâns că, atunci când a mai adresat mesaje parlamentului, această instituţie "nu a înţeles că nu pot face nimic guvernului".

"El (n.red. - parlamentul) este acela care are responsabilitatea când este sesizat, dacă n-o face din propria iniţiativă, să cheme guvernul la ordine", a spus şeful statului.

Parlamentul aşteaptă reparaţii morale

Cererea lui Băsescu vine la doar o zi după ce Birourile Permanente ale celor două Camere ale parlamentului i-au cerut lui Băsescu să-şi ceară scuze. Deputaţii şi senatorii şi-au exprimat astfel nemulţumirea pentru afirmaţiile făcute de şeful statului la şedinţa de bilanţ a DNA.

La acea şedinţă, Băsescu a spus că o lege prin care se acordau facilităţi fiscale unor fabrici de bere arată "împletirea între infractori, oameni politici care nu fac nimic altceva decât legi pentru infractori, şi nu pentru interesul public". Nicolae Văcăroiu a afirmat că parlamentul solicită ca preşedintele României să-şi retragă afirmaţiile.

PNL solicită dezbateri după discurs

Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că apreciază faptul că preşedintele Traian Băsescu a reacţionat prompt la cererea Legislativului de a clarifica unele lucruri, dar consideră că şeful statului va trebui să asculte şi ce au de spus parlamentarii. Antonescu a precizat că va propune Birourilor Permanente ca mesajul preşedintelui să fie urmat de luările de cuvânt ale deputaţilor şi senatorilor. "Consider că şi preşedintele trebuie să asculte ce au de spus grupurile parlamentare", a spus vicepreşedintele PNL.

Geoană: Întâi scuzele, apoi mesajul

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că Băsescu ar fi trebuit să prezinte scuze publice parlamentului pentru acuzaţiile "grave şi jignitoare" pe care i le-a adus, înainte de a solicita să apară în faţa forului legislativ. "Nu ni se pare normal ca Traian Băsescu să indice ora şi momentul la care vrea să se prezinte în faţa parlamentului, fără a trimite în prealabil textul şi motivele pentru care face acest lucru", a adăugat liderul social-democrat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite