Condiţiile UDMR, mănuşă pentru PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Coaliţiei vorbesc aceeaşi limbă când e vorba de păstrarea numărului de parlamentari
Liderii Coaliţiei vorbesc aceeaşi limbă când e vorba de păstrarea numărului de parlamentari

Păstrarea sistemului electoral şi a numărului de parlamentari, cerută de partenerii de guvernare în schimbul comasării alegerilor, se potriveşte cu aşteptările PDL.

Aprobată prin referendum şi susţinută puternic de preşedintele Traian Băsescu, reducerea numărului de parlamentari nu a fost primită cu bucurie încă de la început de unii democrat-liberali, care s-au simţit însă „obligaţi" să o susţină oficial. Concluzia discuţiilor de ieri din grupurile parlamentare ale UDMR a fost văzută de unii demcrat-liberali ca pretextul ideal de repliere.

Reprezentanţii UDMR au decis să susţină comasarea alegerilor, cu condiţia păstrării sistemului electoral actual şi a numărului de parlamentari, după cum a spus preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, care s-a declarat adeptul asumării răspunderii. „Concluzia grupurilor reunite a fost că noi păstrăm sistemul electoral actual şi numărul de parlamentari, sistemul proporţional nu este un sistem perfect, dar este un sistem care asigură reprezentare proporţională, numai aşa vom putea susţine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare", a spus Kelemen Hunor, la finalul discuţiilor cu parlamentarii UDMR.

„Noi am susţinut sistemul electoral mixt, dar altă cale nu văd, rămâne actualul sistem uninominal, cu hazardul lui, noi doream un sistem electoral mixt, dar fără susţinerea partenerilor nu se poate realiza acest lucru", a mai arătat liderul UDMR.

Noi negocieri în coaliţie

Kelemen Hunor a mai arătat că în coaliţie se va lua luni o decizie dacă se va recurge la asumarea răspunderii Guvernului sau se va merge pe un proiect de lege pentru promovarea comasării.

„Să fim serioşi, reducerea numărului de parlamentari nu va rezolva problema calităţii clasei politice. Şi dacă am fi câţiva, dar de proastă calitate, pe cine ar încălzi?! Mai bine ne-am preocupa să punem pe liste oameni care să facă ceva, nu să reducem numărul", comenta ieri un senator democrat-liberal. Tot coaliţia va avea însă ultimul cuvânt şi în privinţa numărului de parlamentari, după o nouă rundă ne negocieri, „îndulcite" însă de condiţiile UDMR.

Noile discuţii vor avea loc deşi în coaliţie se convenise, în urmă cu numai o lună, impunerea unei soluţii cu 300 de deputaţi şi 89 de senatori, faţă de 334 de deputaţi şi 137 de senatori. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite