Componenţa actuală a Parlamentului/ Unde se va instala Cristian Diaconescu după demisia din PSD?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urma revizuirii prevederilor actuale, numărul parlamentarilor s-ar putea reduce
În urma revizuirii prevederilor actuale, numărul parlamentarilor s-ar putea reduce

De la alegerea lui Victor Ponta în fruntea PSD, din partid au debarcat nu mai puţin de patru parlamentari, doi senatori şi doi deputaţi. Cea mai spectaculoasă demisie a fost însă cea a lui Cristian Diaconescu. Pe lângă motivul real pentru care Diaconescu a renunţat atât la candidatura pentru funcţia de preşedinte al partidului, cât şi la partid, curios este şi locul pe care acesta îl va ocupa în plan politic de aici înainte.

Gabriel Oprea îl aşteapta cu braţele deschise în grupul independeţilor pe care l-a format, dar Diaconescu a declarat că a respectat Regulamentul, potrivit căruia nu putea activa în afara unui grup.

"Asocierea la un grup e obligatorie, odată ce părăseşti un altul. Vă rog să nu faceţi speculaţii în legătură cu opţiunile mele viitoare, în legătură cu aranjamente sau anumite poziţionări, care chiar nu îşi au locul în acest moment. Nu poţi rămâne ca stânca Gibraltarului odată ce ai părăsit un grup politic", a explicat Cristian Diaconescu aseară, la Antena 3.

Întrebat care este partidul pentru care ar opta, Diaconescu a declarat că "aşteaptă să vadă ce se va întâmpla pe scena politică".

O altă decizie importantă pentru scena politică este cea a lui Marian Sârbu. "Cel târziu mâine dimineaţă voi decide dacă plec din PSD", a spus el.

Structura actuală a Parlamentului

Până când răspunsurile la aceste întrebări îşi vor găsi un şi raspunsuri, iată care este actuala coloratură a Parlamentului, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat:

Din cei 333 de deputaţi, cel mai mare număr de mandate este deţinut de PDL, cu 121 de deputaţi. Din acest grup parlamentar au plecat şase deputaţi, au venit şase deputaţi. Astfel, numărul de mandate câştigate la alegeri a rămas acelaşi.

Pe de altă parte cea mai mare pierdere a suferit-o alianţa PSD+PC. 13 este numărul celor care au ieşit din acest grup, 11 au plecat la independenţi, 1 a debarcat în barca PDL, iar Daniela Popa a renunţat la politică pentru o perioadă pentru un loc în Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. În prezent sunt 101 deputaţi PSD+PC.

Nici PNL-ul nu stă pe roze. Au rămas fără 10 deputaţi, cinci s-au îndreptat spre independenţi, cinci şi-au găsit loc la PDL, iar Bogdan Oltean a renunţat la animaţia din politică pentru pentru scaunul de viceguvernator al Băncii Centrale. Locul său în Camera Deputaţilor a fost câştigat de Radu Stroe. Acum în Camera Deputaţilor sunt 55 de deputaţi PNL.

Pentru UDMR stabilitatea este cuvântul care i-a impus atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor. În Senat deţin nouă fotolii de senator, iar în Camera Deputaţilor au 22 de locuri. 

Numărul de deputaţi din partea Minorităţilor este 18, nimeni n-a plecat, nimeni n-a venit în acest grup parlamentar.

Cei 16 independenţi din Camera Deputaţilor sunt conduşi de Gabriel Oprea. În Senat numărul independenţilor a ajuns la zece, odată cu venirea în grup a lui Cristian Diaconescu.

Cu 51 de mandatele ale sale PDL ocupă locul fruntaşi la numărul de mandate şi în Senat. Următorii clasaţi sunt membrii alianţei PSD+PC cu 43 de senatori înscrişi în grup. De debutul activităţii actualului legislativ, din acest grup au emigrat la independeţi şase senatori.

Şi de la PNL au plecat 5 senatori, patru s-au îndreptat spre grupul independenţilor, iar unul a debarcat la PDL. Acum în Senat PNL-ul are 22 de senatori.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite