Comisia Europeană, îngrijorată de situaţia din România. Barroso a vorbit cu Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană este îngrijorată în legătură cu ultimele evoluţii din România, în special de acţiunile care par a reduce puterile instituţiilor independente precum Curtea Constituţională. Jose Manuel Barroso a vorbit la telefon cu premierul Ponta pentru a-i transmite îngrijorarea Comisiei, informează Mediafax.

"Comisia Europeană este îngrijorată de evoluţiile curente din România, în special cu privire la acţiunile care par să reducă puterile efective ale instituţiilor independente precum Curtea Constituţională. Statul de drept, controlul democratic şi independenţa sistemului judiciar sunt pietre de temelia ale democraţiei europene şi indispensabile pentru încrederea reciprocă în interiorul UE. Politica guvernamentală şi acţiunea politică trebuie să respecte aceste principii şi valori", se arată într-o declaraţie a Comisiei Europene referitoare la România, dată publicităţii vineri.

Comisia urmăreşte reforma judiciară şi măsurile anticorupţie în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificar, iar în prezent este în curs de finalizare un raport referitor la cei cinci ani de activitate pe aceste teme în România. "Recentele evoluţii ar putea periclita progresul făcut de-a lungul anilor", avertizează Comisia.

"Preşedintele Comisiei Europene a discutat astăzi cu premierul României şi a exprimat îngrijorarea Comisiei. Premierul Ponta va veni la Bruxelles joia viitoare pentru a se întâlni cu preşedintele Barroso şi a discuta aceste aspecte. Între timp, analizele Comisiei asupra situaţiei vor continua şi vor avea loc alte contacte între Comisie şi autorităţile române", se mai arată în comunicat.

Întâlnire Ponta - Barroso, la Bruxelles

Premierul Victor Ponta a declarat, pentru Mediafax, că a discutat vineri dimineaţa cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, căruia i-a transmis punctul de vedere al Guvernului privind situaţia politică internă. Cei doi oficiali au stabilit să aibă o întâlnire joi, la Bruxelles, pe această temă.

"În această dimineaţă, am discutat la telefon cu preşedintele Comisiei Europene, domnul José Manuel Barroso, căruia i-am spus punctul nostru de vedere şi joi voi avea o întâlnire cu domnia sa la Bruxelles", a spus Ponta.

El a precizat că şi ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, se va întâlni, miercuri, tot la Bruxelles, cu comisarul european pe probleme de justiţie, Viviane Reding.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite