Comisia nu a făcut niciun serviciu României şi Bulgariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii britanici cred că ultimele state admise în UE nu au progresat aproape deloc în combaterea corupţiei şi a criminalităţii Raportul Comisiei Europene referitor la România şi

Jurnaliştii britanici cred că ultimele state admise în UE nu au progresat aproape deloc în combaterea corupţiei şi a criminalităţii

Raportul Comisiei Europene referitor la România şi Bulgaria se remarcă prin blândeţe deliberată, deşi dezvăluie cât de puţine progrese au făcut cele două state în combaterea corupţiei şi a criminalităţii, consemnează cotidianul britanic "The Times", în ediţia de ieri.

"Câţi politicieni bulgari ar trebui asasinaţi pentru ca Executivul european să publice un raport cu adevărat critic?", se întreabă comentatorul de politică externă, Bronwen Maddox. El apreciază că România este "cazul mai fericit", deoarece corupţia din ţara noastră ar fi preferabilă interminabilului şir de asasinate ale unor personalităţi bulgare - 155 la număr din anul 2000 încoace. "Judecătorii acestei ţări sunt plătiţi prea prost pentru a putea ignora mita, iar instanţele tergiversează punerea sub acuzare a celor puternici", notează jurnalistul britanic. Reţinându-şi propriile critici, Comisia nu a făcut Bulgariei şi nici UE niciun bine, constată Maddox. "The Times" consideră că membrii Comisiei Europene au o răbdare incredibilă, având în vedere că ţara noastră nu a pus în aplicare amendamentele constituţionale asupra independenţei sistemului judiciar. Deşi comisarul pentru justiţie, Franco Frattini, a menţionat "corupţia la nivel înalt" din ambele state, el a spus că raportul nu constituie "un exerciţiu de învinovăţire şi punere la colţ", scrie cotidianul britanic. Se apreciază că oficialii europeni au încercat să găsească un echilibru între enumerarea problemelor şi încurajarea României şi Bulgariei.

Bruxelles-ul, legat de mâini şi de picioare

"The Times" comentează faptul că Uniunea Europeană este într-o mare dilemă în ceea ce priveşte noile sale membre, întrucât nu deţine pârghiile necesare pentru a se implica mai mult în reformarea instituţională a acestora. "UE a acceptat aderarea celor două ţări - cele mai sărace din Uniune, dar şi cele mai afectate de moştenirea erei comuniste - înainte ca ele să fie pregătite propriu-zis de acest pas. Acum, că sunt în Uniune şi înaintează greoi (dacă nu cumva deloc) către standardele pe care blocul comunitar le impune membrilor săi, ce poate să facă Bruxelles-ul? Nu prea mult, este răspunsul - susţine "The Times". UE ameninţă că va suspenda fonduri, însă această măsură ar face ca reformele să fie şi mai lente. În legătură cu posibila sancţiune de a nu mai recunoaşte deciziile instanţelor române şi bulgare în spaţiul comunitar, jurnalistul britanic spune că eventuala măsură pare insuficient de dură.

Noile state membre UE, "invadate de corupţie"

Cotidianul britanic "The Independent" scrie că România şi Bulgaria se luptă cu niveluri alarmante de nelegiuiri, în timp ce asasinate, mafii criminale şi corupţia invadează membrii est-europeni ai UE. Cotidianul britanic mai arată că România şi Bulgaria au scăpat de sancţiunile Bruxelles-ului, dar au fost criticate pentru eşecul luptei împotriva corupţiei la nivel înalt şi pentru eşecul reformelor juridice. "The Independent" vorbeşte şi despre procesul lui Adrian Năstase, care a fost suspendat luni, arătând că această decizie pune sub semnul întrebării disponibilitatea procurorilor de a urmări cazurile foştilor politicieni.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite