Comisia Udrea cere anchetarea rescadenţării creditului ministrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Udrea cere anchetarea rescadenţării creditului ministrului
Comisia Udrea cere anchetarea rescadenţării creditului ministrului

Comisia care anchetează activitatea Ministerului Turismului solicită Camerei să aprobe sesizarea Băncii Naţionale pentru cercetarea "legalităţii acordării rescadenţării şi stabilirii datei la care s-a luat decizia de rescadenţare a creditului de la BRD Societe Generale a ministrului Turismului, Elena Udrea".

Membrii comisiei au sugerat în timpul anchetei că există o legătură între faptul că Ministerul a făcut un contract de promovare a turismului cu BRD, bancă care i-a rescadenţat Elenei Udrea un credit. Potrivit parlamnetarilor care au făcut parte din comisie, legăturile dintre BRD şi Elena Udrea nu se încheie aici. Instituţia bancară deţine 5,9% din acţiunile postului TF 1, proprietarul Eurosport, postul pe care au fost difuzate clipurile publicitare realizate de minister pentru promovarea turismului.  

Citiţi şi:


"Sunt prea multe coincidenţe, Ministerul Turismului a preferat să lucreze cu firme foarte apropiate cu BRD, cu firma de publicitate a BRD şi o televiziune din lanţul respectiv. Sunt lucruri pe care nu ni le-au spus din start, au spus că nu există nicio legătură şi că au verificat aceste lucruri", declara deputatul PSD, Nicolae Bănicioiu.

Chemaţi la audieri, reprezentanţii BRD au declarat că nu există nicio legătură între decizia de a rescadenţa împrumutul Elenei Udrea şi relaţia avută cu ministrul pe care acesta îl coordonează.

"Ceea ce pot să vă spun, este că, având în vedere cota de piaţă a BRD, nu este neobişnuit ca o parte dintre clienţii săi să fie şi persoane publice. O înţelegere de reeşalonare a unui credit nu este ceva anormal. BRD face mii astfel de convenţii în fiecare an", declara în august Patrick Gelin, preşedinte al BRD.

Udrea: ANI nu a identificat un conflict de interese în urma rescadenţării creditului


Răspunsul ministrului Turismului, Elena Udrea, la acuzaţiile aduse de comisia de anchetă nu s-au lăsat aşteptate. Şefa de la Turism spune că a primit un raport de la ANI potrivit căruia nu rezultă probe ori indicii privind săvârşirea unor fapte penale sau încălcarea regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese, în urma analizării documentelor ce au stat la baza acordării creditului iniţial de la BRD.

"Sunt în măsură să vă citez dintr-un raport întocmit de ANI, în urma unui control pe care Agenţia l-a efectuat asupra averii pe care o am eu şi familia mea, un raport care a avut în vedere inclusiv posibilitatea ca eu să mă aflu în incompatibilitate faţă de situaţia de a fi contractat un credit de la BRD şi în acelaşi timp faţă de situaţia de a fi ministru al Turismului care are un protocol cu BRD", a declarat Udrea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite