Comisia Tismăneanu se întoarce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversata comisie prezidenţială pentru analiza dictaturii comuniste din România este pe cale să renască. Politologul Vladimir Tismăneanu, cel care a coordonat elaborarea raportului prin

Controversata comisie prezidenţială pentru analiza dictaturii comuniste din România este pe cale să renască. Politologul Vladimir Tismăneanu, cel care a coordonat elaborarea raportului prin care au fost condamnate crimele comunismului, a anunţat, ieri, că activitatea comisiei prezidenţiale va continua, însă sub un alt nume. "Mergem pentru a aduce la îndeplinire dicţionarul sistemului comunist, manual de şcoală şi bursele prezidenţiale", a spus Tismăneanu. El a mai afirmat că demersul legat de condamnarea comunismului trebuie să continue cu o lege "umană şi raţională a lustraţiei". El a apreciat că fostul preşedinte Ion Iliescu "va sări" să spună, legat de această lege, că este "o vânătoare de vrăjitoare". Tismăneanu a ţinut să sublinieze că nu este vorba despre o vânătoare de vrăjitoare, pentru că "vrăjitoarele erau fiinţe inocente", în timp ce ofiţerii de securitate şi activiştii "nu erau fiinţe inocente".

Preşedintele vrea lustraţie

"Trebuie să continuăm cu legea lustraţiei", a spus şi preşedintele Traian Băsescu, la lansarea cărţii lui Tismăneanu "Refuzul de a uita". El a precizat că, iniţial, era de părere că adoptarea unei legi a lustraţiei este tardivă, dar că "evenimentele recente" i-au demonstrat că acest act normativ "trebuie să-şi găsească locul în sistemul legislativ românesc". "Dacă vrem ca în următorii 17 ani influenţa comunismului să fie diminuată, legea lustraţiei trebuie să fie cât de rapid adoptată în parlament", a mai spus Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite