Guvern: Pentru prima dată Comisia Europeană observă că Traian Băsescu şi PDL pot fi răspunzători pentru presiuni la adresa CC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul îi răspunde preşedintelui Comisiei Europene (CE) şi îşi reafirmă angajamentul de a da curs întocmai şi la timp tuturor cererilor Curţii Constituţionale şi partenerilor europeni, dar remarcă faptul că CE nu are informaţii complete privind transmiterea listelor electorale, aflate la BEC.

Executivul apreciază totodată că este foarte posibil ca preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, să nu fi fost informat de existenţa unui termen de răspuns fixat chiar de Curtea Constiţutională.

Guvernul a reacţionat astfel printr-un comunicat transmis după ce preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi-a exprimat "preocuparea" în legătură cu recentele evoluţii politice din România, cerând Guvernului să trimită rapid CC listele electorale pentru a se putea lua o decizie privind referendumul şi declarându-se îngrijorat de presupusele "presiuni" asupra Curţii.

În comunicat, Guvernul arată că a luat act de scrisoarea transmisă de Barroso şi remarcă mesajul echilibrat "adresat de fapt tuturor actorilor politici din România", apreciind că este pentru prima dată când Comisia Europeană observă în mod oficial că Traian Băsescu şi PDL pot fi făcuţi răspunzători pentru presiuni la adresa Curţii Constituţionale.

Guvernul susţine că mesajul lui Barroso vine practic în continuarea şi totodată completarea apelului pe care premierul Victor Ponta l-a lansat de curând tuturor celor implicaţi în rezolvarea crizei politice, respectiv un îndemn la raţiune, respect reciproc şi pentru deciziile Curţii Constituţionale, abţinere de a prejudeca decizii ale instituţiilor în drept, scrie Mediafax.

"În ceea ce priveşte măsurile privind transmiterea listelor electorale către Curtea Constituţională, este evident că informaţiile de care dispune Comisia Europeană pe acest subiect sunt incomplete. Listele solicitate de Curte, la care se face referire, sunt în responsabilitatea Biroului Electoral Central, iar verificarea lor se face în termenul stabilit de Curtea Constituţională. Subliniem că există un termen fixat prin decizie a Curţii (31 august a.c.) pentru a primi listele şi nu există niciun indiciu care să infirme dorinţa de încadrare în acest termen. Este foarte posibil ca preşedintele Barroso să nu fi fost informat de existenţa unui termen de răspuns fixat chiar de Curtea Constituţională", transmite Guvernul.

Executivul reia apelul adresat tuturor forţelor politice să se abţină de la exercitarea oricărei presiuni asupra Curţii Constituţionale şi să înceteze cu ameninţările la adresa funcţionarilor publici şi a autorităţilor administraţiei publice locale, adăugând că, în egală măsură, Guvernul îşi reafirmă angajamentul de a răspunde întocmai şi la timp tuturor solicitărilor primite fie din partea Curţii Constituţionale, fie a partenerilor europeni ai României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite