Comisia Basescu-Iuscenko va rezolva, in 2005, problemele divergente dintre Romania si Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintii Romaniei si Ucrainei, Traian Basescu si, respectiv, Viktor Iuscenko, au convenit, ieri, sa infiinteze o comisie - denumita oficial Comisia Basescu-Iuscenko - care sa rezolve, pana la

Presedintii Romaniei si Ucrainei, Traian Basescu si, respectiv, Viktor Iuscenko, au convenit, ieri, sa infiinteze o comisie - denumita oficial Comisia Basescu-Iuscenko - care sa rezolve, pana la sfarsitul anului 2005, problemele spinoase dintre cele doua tari. Comisia va avea trei subcomitete: pentru reglementarea conflictului transnistrean, pentru rezolvarea problemelor minoritatii romane din Ucraina si, respectiv, a celei ucrainene din Romania, si pentru solutionarea problemelor legate de canalul Bastroe. In ceea ce priveste situatia din Transnistria, Ucraina va prezenta azi, la Chisinau, unde se desfasoara asa-numita reuniune GUUAM - Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan, Moldova - un plan de rezolvare a conflictului. "Avem presimtirea ca Romania si Ucraina pot avea un rol foarte important in reglementarea conflictului", a declarat Iuscenko. Si Basescu va participa la reuniunea GUUAM, in calitate de invitat. In ceea ce priveste canalul Bastroe, a carui amenajare a tensionat anul trecut relatiile dintre Romania si Ucraina, Viktor Iuscenko a spus doar ca trebuie format subcomitetul care "sa raspunda la toate problemele". "Eu doresc ca aceasta problema sa fie rezolvata. Nu vreau sa ramanem cu aceasta problema si maine", a declarat presedintele Ucrainei. Si pentru disputele legate de impartirea platoului continental, cei doi sefi de stat au anuntat ca vor sa gaseasca o solutie pana la sfarsitul lui 2005. Basescu a spus ca, in ceea ce priveste impartirea platoului, aceasta problema nu trebuie rezolvata "neaparat in curtea internationala". El nu a precizat daca Romania renunta sa faca apel la arbitrajul Curtii Internationale de la Haga. Seful statului roman a mai aratat doar ca procesul de la Haga nu s-ar fi finalizat, oricum, pana la sfarsitul lui 2005. Viktor Iuscenko a mai anuntat, ieri, ca va exista o monitorizare a situatiei minoritatii romane in Ucraina si a celei ucrainene in Romania, care va viza analizarea conditiilor si necesitatilor celor doua minoritati.

Basescu l-a scos pe Iuscenko la iarba verde
Declaratiile de presa ale presedintilor Ucrainei si Romaniei, Traian Basescu si, respectiv, Viktor Iuscenko, au fost usor bruiate, ieri, de ciripitul pasarelelor din curtea Palatului Cotroceni, caci, pentru prima oara in ultimii 15 ani, intalnirea unor oaspeti straini cu ziaristii a avut loc in aer liber. Dupa discutiile tete-a-tete, cei doi sefi de stat au iesit in curtea interioara, langa biserica aflata in reconstructie, intre castanii care umbresc palatul si si-au transmis mesajele sub protectia garzilor inarmate cu umbrele, care insa nu s-au dovedit necesare. Ideea de a se renunta la declaratiile protocolare date, ca de obicei, in capatul scarilor monumentale a aparut pe la ora 11 dimineata, cand cerul era senin. Pe la ora unu insa, au aparut norii si cativa stropi de ploaie rebeli. Ingrijorat, a sosit in curte insusi seful SPP, generalul Gabriel Nagy, care a testat intensitatea ploii pe propriul crestet, cu atat mai sensibil cu cat era usor lipsit de par. Nagy a tras concluziile necesare si au fost aduse imediat patru umbrele negre. Ofiterii SPP le-au testat - daca se deschid, cum se deschid, ce inaltime au etc. - si apoi, astfel dotati, s-au postat langa iesirea din palat. Nu a fost nevoie de aceste accesorii, iar Iuscenko se pare ca a fost incantat atat de peisaj, cat si de palat. De altfel, Basescu l-a plimbat pe jos pe omologul ucrainean aproape un kilometru, de pe platoul unde au loc primirile oficiale pana la intrarea in Palatul Cotroceni. Ulterior, el i-a organizat lui Iuscenko si un scurt turneu in interiorul cladirii, inclusiv prin cabinetul prezidential. Intr-o pauza a convorbirilor, consilierul prezidential Andrei Plesu i-a prezentat presedintelui ucrainean, la propunerea lui Basescu, si un scurt istoric al cladirii, ridicata inca din secolul al 17-lea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite