Comandantul Basescu a tras pe uscat marile sale proiecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile anticipate, schimbarea presedintilor celor doua Camere ale parlamentului, introducerea votului uninominal si modificarea Constitutiei sunt proiecte cu care Traian Basescu a bulversat scena

Alegerile anticipate, schimbarea presedintilor celor doua Camere ale parlamentului, introducerea votului uninominal si modificarea Constitutiei sunt proiecte cu care Traian Basescu a bulversat scena politica a anului 2005, dar care, treptat, au fost abandonate. Primul an de mandat al noului presedinte al Romaniei a fost marcat si de succese - eliberarea ostaticilor din Irak sau acordul privind facilitatile oferite militarilor americani, dar temele lansate de Basescu au provocat, de cele mai multe ori, scandaluri si conflicte, in special intre aliatii liberali si democrati, si ale caror urme vor fi imposibil de sters, in pofida impacarilor transmise in direct la televizor.
Anticipatele, o iluzie de vara
"Si acum sunt un sustinator al alegerilor anticipate", spunea Traian Basescu, la 6 ianuarie, intr-un interviu acordat ziarului Adevarul. Odata lansata aceasta initiativa, Basescu s-a tinut cu dintii de ea pana in toamna, cand a recunoscut ca momentul oportun pentru o astfel de masura a fost ratat. In acest interval insa, aproape ca nu a fost interviu acordat presei din Romania in care seful statului sa nu aminteasca de acest subiect. In februarie, Traian Basescu a facut chiar un calendar al anticipatelor - cu termen final in lunile mai sau iunie - si stabilea ca Theodor Stolojan ar putea fi portdrapelul Aliantei D.A. "Eu am convingerea ca domnul prim-ministru Tariceanu pune interesul national mai presus de interesele lui...", a spus Basescu atunci cand a fost intrebat daca crede ca premierul va fi de acord sa-si riste fotoliul de dragul anticipatelor. De altfel, intr-un alt interviu, presedintele Romaniei a simtit nevoia sa-l linisteasca pe Tariceanu si i-a promis ca va ramane premier si dupa alegerile anticipate. In iulie, Tariceanu si-a anuntat de doua ori demisia si tot de atatea ori a renuntat. "Presedintele Basescu considera ca s-a ratat un moment inca bun pentru organizarea alegerilor anticipate si obtinerea unei majoritati consistente in parlament care sa permita guvernului promovarea masurilor care sa duca la o reforma profunda a institutiilor statului", anunta, la 19 iulie, un comunicat sec al Administratiei Prezidentiale. Finalul acestui comunicat preciza: "Presedintele va acorda in continuare tot sprijinul guvernului". Nimic mai fals, pentru ca, in urmatoarele zile, Traian Basescu a aruncat asupra Executivului un potop de acuzatii, care nu au fost lamurite pe deplin nici pana acum. Intr-un discurs tinut la 11 august pe pajistea Palatului Cotroceni, Basescu a spus ca sanatatea "merge din criza in criza", ca, in materie de achizitii publice, Alianta D.A. foloseste aceleasi solutii pe care le-a blamat in perioada in care se afla in opozitie si ca s-au facut numiri pe baze clientelare in vami. Toate aceste acuzatii au ramas fara raspuns din partea Executivului sau Aliantei D.A. In plus, nici pana in prezent nu s-au desecretizat cele 21 de note informative ale SRI care "atentionau asupra unor influente" asupra Executivului. Nici contractele prin care Hidroelectrica furniza energie electrica ieftina nu au fost facute publice asa cum a propus, in august, chiar Basescu. O soarta identica a avut contractul de privatizare a Petrom. "In zilele urmatoare, consilierii de specialitate si specialistii vor analiza acest contract si nu exclud posibilitatea sa il fac public", a spus Basescu la 17 septembrie, dar, ulterior, el nu s-a deranjat sa mai anunte concluziile la care a ajuns. Presiunile sale asupra Petrom si asupra altor companii petroliere au adus insa la o reducere a pretului combustibilului.
Ideea parlamentului unicameral, dezvaluita in America
Tot in septembrie, in timpul unei vizite in Statele Unite, seful statului a aruncat o alta tema: modificarea Constitutiei si introducerea unui sistem parlamentar unicameral. "Voi fi partizanul unui parlament unicameral", a declarat Basescu la o intalnire cu presa de limba romana din Statele Unite. Intors in tara, el anunta ca va initia consultari pe aceasta tema, dar nu inainte de a preciza ca, indiferent de opiniile partidelor, va organiza un referendum pe aceasta tema. Consultarile au fost boicotate de PSD si PRM, care le-au considerat inutile. Basescu a mai facut un pas, formal, pentru a-si continua telul instituirii parlamentului unicameral si a avut si consultari cu "societatea civila". Dupa aceste consultari, subiectul a fost abandonat.
Vacaroiu si Nastase, doua tinte prea indepartate
"Sa declansam proceduri parlamentare pentru schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor", cerea, tot in ianuarie 2006, presedintele Traian Basescu. Tema a fost preluata din mers de Alianta, care s-a straduit, pana in noiembrie, sa o duca la capat, dar nu a reusit. Basescu a renuntat inain-te ca judecatorii de la Curtea Constitutionala sa anunte ca Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu nu pot fi schimbati. Seful statului a spus ca nu modificarea regulamentelor celor doua Camere ale parlamentului era solutia pentru inlaturarea celor doi. Basescu nu a lamurit care era calea dorita de el. Ceea ce a ramas insa in constiinta opiniei publice a fost ca parlamentul a fost blocat, timp de peste o luna, de dispute sterile privind modificarea regulamentelor.
Relatie proasta cu presa
"Voi fi un aparator devotat al libertatii presei", a declarat Traian Basescu la 21 decembrie, la ceremonia de depunere a juramantului in fata parlamentului. Ulterior, el a parut ca incearca sa puna in practica acest principiu, refuzand sa nominalizeze un reprezentant in consiliile de administratie ale radioului si televiziunii publice, pana la aparitia unei legi care sa scoata aceste institutii de sub control politic. Pana in prezent nu exista nici macar un proiect al unei astfel de legi, iar Basescu a recunoscut ca are o relatie proasta cu presa. "Criticile presei ne-au tinut proaspeti si am inteles cat de utila e presa pentru politician", spunea Traian Basescu in campania electorala din 2004. "Grupurile de interese care controleaza trusturi mass-media au declansat o campanie furibunda de decredibilizare a actiunilor justitiei, punandu-le pe seama lui Basescu care da indicatii", a afirmat, in noiembrie, seful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite