Colonii cu pensionari ruşi în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile de la Tiraspol au pregătit şi afişe cu viaţa idilică  ce-i aşteaptă pe pensionarii ruşi în Transnistria
Autorităţile de la Tiraspol au pregătit şi afişe cu viaţa idilică ce-i aşteaptă pe pensionarii ruşi în Transnistria

Autorităţile separatiste vor să creeze în regiune o reţea de aşezări pentru bătrânii din Rusia

Confruntându-se cu probleme sociale şi economice grave, autorităţile din regiunea separatistă au găsit câteva soluţii pentru ieşirea din impas, pe care le-au expus în proiectul strategiei de dezvoltare a republicii autoproclamate până în anul 2025.

Unul dintre elementele de bază ale acestei strategii este „crearea de aşezări pentru pensionarii din Rusia". Este vorba de dezvoltarea unei reţele de case de odihnă, sanatorii şi chiar de localităţi întregi în care se vor putea recrea şi trăi în ultimii ani de viaţă bătrânii din Federaţia Rusă.

„Către anul 2020, numărul persoanelor cu vârsta de 80 de ani va ajunge în Rusia la cinci milioane. Şi mai mare va fi numărul celor cu vârste de peste 70 de ani, care vor avea nevoie de îngrijire specializată", se arată în document.

Potrivit autorilor, aceste servicii le-ar putea fi oferite de specialişti calificaţi din regiunea transnistreană, la un preţ de trei-patru ori mai mic. Ei menţionează şi faptul că în Rusia există deja un deficit de peste 20.000 de locuri în azilurile pentru bătrâni, iar în viitor acesta va creşte semnificativ.

Ca acasă, la preţuri mici

Separatiştii speră să atragă investiţii din Rusia pentru a crea şi dezvolta infrastructura necesară pentru astfel de aşezări. Printre atuurile regiunii sunt enumerate clima prielnică, mediul cultural şi lingvistic apropiat de cel de acasă, existenţa infrastructurii de bază (sanatorii) şi a celei medicale, costurile mai mici ale serviciilor şi altele.

Proiectul-pilot ar putea demara chiar în curând, la sanatoriul de la Camenca, mai ales că autorităţile din Rusia liberalizează sectorul serviciilor medicale şi sociale, iar fondurile alocate pentru tratamentul unei persoane într-un sanatoriu sunt de 90 de dolari pe zi, la care se poate adăuga şi plata călătoriei până la destinaţie. „E o piaţă pentru care merită să luptăm", concluzionează autorii strategiei.

O formă de neocolonialism

Istoricul Octavian Ţâcu vede în asemenea proiecte o continuare a politicii coloniale din perioada sovietică, când ofiţerilor ruşi ieşiţi la pensie li se facilita aşezarea cu traiul în regiunea transnistreană.

„E o formă de neocolonialism. Şi în prezent, o mare parte din locuitorii regiunii sunt foşti militari sau securişti sau urmaşii acestora. În acest fel se încearcă menţinerea regiunii sub controlul Rusiei", afirmă Octavian Ţâcu.
În schimb, Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană, consideră că proiectul este unul demagogic, iar scopul acestuia este doar „de a demonstra loialitate Moscovei şi pentru a mai atrage nişte bani".

Republica pensionarilor

În prezent, în regiunea transnistreană, unui angajat îi revine mai mult de un pensionar. Din acest motiv, deficitul fondului de pensii este cronic şi depăşeşte 60%. O parte din banii pentru plata pensiilor vine sub formă de asistenţă financiară din Rusia.

500.000 de locuri. Acesta va fi, potrivit estimărilor, deficitul de locuri în azilurile de bătrâni din Federaţia Rusă către anul 2020.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite