Colaboratorii Securităţii pozează în victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

o picătură într-un ocean, urmând să apară informaţii şocante nu numai din mediul politic. Ambii senatori susţin că foarte mulţi dintre cei care acum se laudă că au fost urmăriţi erau

o picătură într-un ocean, urmând să apară informaţii şocante nu numai din mediul politic. Ambii senatori susţin că foarte mulţi dintre cei care acum se laudă că au fost urmăriţi erau şi colaboratori, fiind o metodă uzuală a Securităţii să-şi controleze informatorii. Dacă se va merge mai departe, va urma un cutremur care va zgudui întreaga societate, ţinând cont că estimările arată că au existat în jur de 400.000 de colaboratori ai Securităţii.

Se încearcă o manipulare uriaşă
"Reţeaua era un sistem de supraveghere, iar elementele de nod erau ofiţerii, cei care controlau informatorii şi colaboratorii. Cei din urmă aveau un angajament prin care se obligau să furnizeze informaţii, altfel, aşa cum scrie în angajament, intrau sub incidenţa legii. Pentru activitatea lor primeau recompense", afirmă Ioan Talpeş.
El susţine că asistăm la o malversaţiune incalificabilă, prin care se livrează doar dosarele de urmăriţi, iar partea conţinând activitatea de informator a fost distrusă pentru salvarea foştilor colaboratori. "Dosarele de urmăriţi au fost lăsate în mod planificat, dar s-au distrus dosarele de reţea. Aceste persoane au fost dirijate spre putere, fiind controlaţi, de fapt, de către alţii", spune Ioan Talpeş.

Mulţi dintre informatori s-au îndreptat spre politică şi afaceri
"O bună parte din urmăriţi erau şi urmăritori. Securitatea îşi verifica scrupulos colaboratorii. Din evaluările istoricilor erau cam 400.000 de informatori şi colaboratori, raportul pentru total populaţie fiind 1 la 55 de locuitori. Mulţi au fost dirijaţi spre politică şi spre domeniul afacerilor. Aceşti oameni au dat legi şi au făcut afaceri", declară Adrian Cioroianu. Senatorul liberal spune că acei care se bucură acum că au numai dosare de urmăriţi s-ar putea să aibă surpriza să le apară şi dosarul de reţea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite