90 de minute pentru Coduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru Codurile Juridice, fără dezbateri, într-o oră şi jumătate. Asumarea răspunderii Guvernului în două şedinţe consecutive reprezintă o noutate procedurală.

Parlamentarii şi miniştrii au venit la şedinţa comună  respectând cu stricteţe apartenenţa politică, semn că atmosfera din coaliţie nu este deloc relaxată. În drum spre sală, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, s-a oprit pentru a explica presei că ministrul Vasile Blaga „este de vină“ pentru „nervozitatea“ manifestată de pesedişti la Turnu Măgurele. 

Ministrul Berceanu a venit însoţit de Anca Boagiu, iar miniştrii Constantin Niţă şi Dan Nica au sosit împreună, după ce au luat prânzul la restaurantul Camerei Deputaţilor.

Premierul Emil Boc a pledat pentru reforma Justiţiei. „Prin adoptarea Codului Civil, vom avea o justiţie mai rapidă şi cu costuri mai mici pentru cetăţean. Pe de altă parte, este vorba şi despre îndeplinirea angajamentelor României faţă de UE“, a declarat Boc.

În timpul cuvântării, Radu Berceanu şi Cristian Diaconescu, miniştrii Transporturilor şi de Externe, au căscat cu poftă, în timp ce Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, era adâncită în studierea unei broşuri. Miniştrii au trecut apoi la „consultări“. Victor Ponta a conversat cu Theodor Paleologu, Radu Berceanu, cu Cristian Diaconescu, iar Adriean Videanu cu Ecaterina Andronescu.

Moţiunea, nesigură

Preşedintele liberal Crin Antonescu a declarat ieri că PNL a hotărât să depună o moţiune de cenzură, dar partidul nu are încă acceptul UDMR. „Un fuşerai, o improvizaţie, o bătaie de joc”, a comentat prim-vicepreşedintele liberal Ludovic Orban procedura asumării Codurilor.

„Codul Civil a funcţionat 150 de ani, iar Guvernul l-a modificat cu câteva ore înainte de a ajunge în Parlament“, a declarat el. Coaliţia „Opriţi Codurile”, care doreşte adoptarea Codurilor prin dezbatere publică, a organizat un protest în stradă duminică seară.

Coaliţia „Opriţi Codurile“ a insistat şi pe lângă preşedintele României, Traian Băsescu, pentru organizarea unei dezbateri publice a celor patru Coduri juridice.

Blocaj în biroul permanent

Deputaţii PNL, PSD şi UDMR au părăsit ieri şedinţa Biroului Permanent. Liberalii au fost nemulţumiţi deoarece nu le-au fost acceptate două solicitări: convocarea pentru astăzi a şedinţei Camerei Deputaţilor, pentru votul în cazul deputatului Adrian Năstase, şi refuzul discutării solicitării lor pe tema începerii urmăririi penale a ministrului Tineretului, Iacob Ridzi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite