Codul Macovei rămâne Codul Stănoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii pot asculta fără mandat convorbirile telefonice pentru o perioadă de maximum 48 de ore, au decis ieri, deputaţii, care au adoptat, cu 236 de voturi "pentru", 25 "împotrivă" şi o

Procurorii pot asculta fără mandat convorbirile telefonice pentru o perioadă de maximum 48 de ore, au decis ieri, deputaţii, care au adoptat, cu 236 de voturi "pentru", 25 "împotrivă" şi o abţinere, modificările la Codul de procedură penală.
După acest interval, procurorul este obligat să obţină de la judecător autorizarea pentru continuarea interceptării în cel mult două zile. Soluţia a fost un compromis convenit de liderii arcului guvernamental după mai multe negocieri cu ministrul justiţiei, Monica Macovei. Iniţial, Macovei propusese ca interceptarea convorbirilor fără mandat judecătoresc să se poată face pe o perioadă de trei zile, în timp ce Comisia juridică stabilise ca acest interval să fie de numai 24 de ore. Luni seara, conducerea Coaliţiei şi ministrul s-au pus de acord asupra variantei de 48 de ore. În schimb, Macovei nu a reuşit să-i convingă pe deputaţi să stabilească o durată maximă de 180 de zile pentru înregistrarea convorbirilor aceleiaşi persoane, astfel încât plenul a impus un termen de 120 de zile pentru o atare situaţie.

Codul din 2004 în vigoare de la 1 septembrie 2006
Deputaţii au respins un amendament al Comisiei juridice, prin care s-ar fi amânat până la sfârşitul acestui an intrarea în vigoare a noului Cod Penal, redactat de ministrul pesedist al Justiţiei, Rodica Stănoiu, şi adoptat în 2004 de parlament. Plenul a dat votul final proiectului de modificare a Codului Penal din 1968, prin care se introduce răspunderea penală pentru persoanele juridice şi abrogă articolele referitoare la insultă şi calomnie. În aceste condiţii, textul nu-şi va face efectele decât câteva săptămâni, întrucât din septembrie va fi aplicat Codul din 2004.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite