Leonard Orban va conduce ministerul pentru Fondurile Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban
Leonard Orban

Coaliţia de Guvern s-a întrunit marţi dimineaţă într-o şedinţă, la Palatul Victoria, în care se discută atribuţiile  Ministerului de Coordonare a Absorbţiei Fondurilor Europene. La discuţii a participat şi consilierul prezidenţial pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban, al cărui nume a fost avansat pentru conducerea noului minister.

UPDATE 12.50 Leonard Orban va prelua, ca ministru, conducerea DAE şi ACIS şi va reprezenta Guvernul la Bruxelles

Leonard Orban, în calitate de ministru pentru Absorbţia Fondurilor Europene, va prelua conducerea Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) şi a Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), urmând să coordoneze instituţional întregul proces de atragere a banilor europeni.

"În calitate de ministru, Orban va prelua conducerea DAE şi ACIS şi va coordona la nivel instituţional întregul proces de absorbţie a fondurilor europene. El va reprezenta Guvernul în relaţiile cu instituţiile europene de la Bruxelles şi va asigura comunicarea şi cu comisiile parlamentare de afaceri europene", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

UPDATE 12.00 Primul ministru al României, Emil Boc, a afirmat că s-a ajuns la un consens cu privire la crearea Ministerului de Coordonare a Absorbţiei Fondurilor Europen, care va fi condus de Leonard Orban. Emil Boc a spus că miercuri va  trimite Parlamentului propunerea ca Leonard Orban să fie desemnat ministru al Fondurilor Europene.

"Mâine (miercuri - n.r.) voi înainta la Parlament scrisoarea oficială pentru a completa acuala echipă guvernamentală cu un nou ministru şi Guvernul cu un nou minister, Ministerul Afacerilor Europene. Nu este vorba despre un nou Guvern, este vorba doar ca în temeiul articolului 85 alin. 2 şi 3 din Constituţie să completăm actuala structură a Parlamentului cu un nou minister, Ministerul Afacerilor Europene, care va avea misiunea principală absorbţia fondurilor europene şi de a gestiona problematica afacerilor europene", a spus Boc.

El a adăugat că Parlamentul urmează să fixeze calendarul de vot pentru completarea structurii guvernamentale.

UPDATE Leonard Orban a primit acordul coaliţiei pentru a conduce Ministerul de Coordonare a Absorbţiei Fondurilor Europene, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Luni, Leonard Orban a venit la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Emil Boc despre acest nou minister.

Ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a declarat vineri că ministerul Fondurilor Europene va fi înfiinţat, probabil, în luna octombrie, iar cel mai probabil va fi condus de Leonard Orban.

Ulterior, premierul Emil Boc a precizat că înfiinţarea ministerului pentru absorbţia fondurilor UE şi persoana care va conduce noua instituţie vor fi anunţate în luna septembrie, după ce va exista un acord final al coaliţiei pe această temă.

El a arătat că înfiinţarea Ministerului pentru Coordonarea Absorbţiei Fondurilor Europene nu va presupune acreditarea altor structuri pentru absorbţia acestor fonduri, deoarece o astfel de procedură ar lungi şi mai mult procesul. Ministerul va coordona structurile care au legătură cu absorbţia fondurilor europene şi va fi principala interfaţă cu Bruxelles, pentru a accelera acest proces.

Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului prevede, la articolul 36, că "ministerele şi miniştrii se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi întregii liste a Guvernului, la învestitură".

Cine este Leonard Orban

Leonard Orban a fost, în perioada 2001-2004, negociator-şef adjunct al României cu Uniunea Europeană, iar din decembrie 2004 până în aprilie 2005 a fost negociator-şef cu Uniunea Europeană.

Ca secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, Leonard Orban a fost, apoi, coordonator al poziţiei României referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeană, iar din iunie 2006 a fost şeful delegaţiei României pentru negocierea aderării la Spaţiul Economic European.

În perioada ianuarie 2007 - februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism.

Din martie 2010, Leonard Orban este consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite