Coalitia cere sprijin la PSD pentru a-si trece bugetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Razboiul nervilor dintre putere si opozitie s-ar putea sfarsi luni, zi in care partile au convenit sa se aseze la masa negocierilor. Puterea are, teoretic, majoritatea necesara pentru trecerea

Razboiul nervilor dintre putere si opozitie s-ar putea sfarsi luni, zi in care partile au convenit sa se aseze la masa negocierilor. Puterea are, teoretic, majoritatea necesara pentru trecerea bugetului in plen, iar partile se acuza reciproc de absenteism.
Partidele se acuza reciproc de chiul
"Noi am utilizat armele pe care le are opozitia in acest moment, dar colegii care au avut amendamente au fost prezenti in sala", a spus, dupa incheierea lucrarilor din lipsa de cvorum, Valeriu Zgonea, vicepresedinte al deputatilor PSD din Camera Deputatilor. "Nu pot sa ne ceara noua sa le trecem bugetul lor si sa le facem noi prezenta, fata de colegii lor care lipsesc constant de doua saptamani", a mai spus Zgonea. "Majoritatea ar putea asigura singura cvorumul, dar numai teoretic. Este evident ca absentele masive au fost din randul opozitiei", a declarat liderul liberalilor din Camera Deputatilor, Crin Antonescu.
Principalele nemultumiri - invatamantul, sanatatea, munca
Principalul partid de opozitie a solicitat, ieri, o schimbare de directie in privinta unor capitole importante ale bugetului, cum ar fi invatamantul, sanatatea si munca. Acestea "nu sunt in concordanta cu ce ne asteptam noi de la un buget pe 2006. Cerem luni sa incepem discutii in asa fel incat bugetul sa fie modificat", a spus Zgonea. Solicitarea PSD a fost acceptata partial de putere. "Nu se va negocia pe substanta bugetului, dar vom vedea exact ce vrea opozitia", spune deputatul liberal Antonescu.
In ritmul actual, bugetul ar fi aprobat in sase luni
Mentinerea actualului ritm de dezbateri asupra bugetului ar face ca adoptarea acestuia sa aiba loc peste sase luni.
Dupa doua saptamani de dezbateri, parlamentarii au adoptat doar 81 de amendamente, in conditiile in care au de discutat aproximativ o mie.
Dupa ce ieri lucrarile Parlamentului asupra bugetului de anul viitor au esuat din nou din cauza numarului mare de absenti, unii dintre parlamentarii au propus sanctionarea chiulangiilor. In opinia deputatului conservator Nicoae Popa, acestia ar trebui sa figureze pe o "lista a rusinii", deoarece printre absenti sunt multe persoane bogate care "nu se sinchisesc de sanctiuni". Numele absentilor ar trebui facut public in Monitorul Oficial, a sugerat si deputatul liberal Titu Gheorghiof, iar acestora ar trebui sa li se retraga diurna de deplasare pe ziua respectiva. Potrivit lui Valeriu Tabara, deputat PD, parlamentarii absenti ar trebui sa-si piarda locurile pe listele de partid la viitoarele alegeri, iar conducerea Parlamentului ar trebui sa verifice toate motivarile de absenta atat timp cat colegi ai sai au prezentat certificate medicale justificative.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite