Coaliţia, pusă la test cu asumarea răspunderii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coaliţia, pusă la test cu asumarea răspunderii
Coaliţia, pusă la test cu asumarea răspunderii

Liberalii au anunţat că nu vor participa la şedinţa plenului în momentul asumării, ci doar la mesajul pe care şeful statului îl va adresa Parlamentului. Premierul Emil Boc va veni astăzi în Parlament cu cele trei proiecte de reformă pe care Guvernul îşi asumă răspunderea, supunând coaliţia la un adevărat test politic.

Proiectele privind educaţia, salarizarea unitară şi restructurarea agenţiilor guvernamentale vor fi prezentate senatorilor şi deputaţilor de premierul Emil Boc, urmând ca acestea să fie considerate adoptate, în cazul în care, în termen de trei zile, nu se depune o moţiune de cenzură, care ar putea duce la căderea Guvernului.

Deocamdată însă, ameninţarea liberalilor privind iniţierea unei moţiuni a rămas doar un plan, în condiţiile în care UDMR nu şi-a anunţat susţinerea.

„După asumare, îi vom întreba limpede pe cei de la UDMR dacă semnează sau nu moţiunea şi vom anunţa că ţinem iniţiativa deschisă pentru oricare dintre parlamentari, inclusiv pentru cei ai Puterii”, a declarat ieri preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Potrivit acestuia, parlamentarii liberali nu vor intra în sală la asumarea răspunderii, în semn de protest faţă de decizia Guvernului, dar vor fi prezenţi la mesajul „pe probleme de politică naţională” pe care preşedintele Traian Băsescu îl va adresa, tot astăzi, Parlamentului.

Democrat-liberalii susţin însă că asumarea răspunderii nu va fi un moment de cumpănă pentru actuala coaliţie, fiind convinşi că social-democraţii nu vor semna o eventuală moţiune, de teamă să nu piardă miile de funcţii deţinute în teritoriu.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PDL, Theodor Stolojan, asumarea „nu va aduce nicio surpriză”, în ciuda tensiunilor accentuate în ultima perioadă în coaliţie, după ruperea în lanţ a protocoalelor locale.

Geoană: „Băsescu  provoacă PSD“

În spatele fracturilor din teritoriu, şeful social-democraţilor, Mircea Geoană, l-a plasat ieri pe şeful statului, care „vrea să rupă coaliţia de jos, de sus”, prin „provocarea PSD”.

În opinia lui Geoană, Băsescu va fi sancţionat de electorat pentru faptul că doreşte să provoace instabilitate, prin această „strategie”.

Situaţia din filiale va fi analizată astăzi de conducerea PDL, care le-a cerut liderilor din teritoriu să decidă dacă mai vor să continue colaborarea cu PSD pe plan local. Pe lista celor 15 organizaţii care au decis, la sfârşitul săptămânii trecute, să se despartă de PSD, s-au adăugat ieri democrat-liberalii din Mureş şi Botoşani.

image

PSD are mii de oameni care deţin funcţii în teritoriu. Înfierbântarea politică e valabilă doar pentru liderii de la centru, atinşi de febra electorală!

image


Theodor Stolojan
prim-vicepreşedinte PDL

Protestele bugetarilor continuă

Bugetarii pichetează astăzi sediului Parlamentului, nemulţumiţi de forma proiectului legii unice de salarizare pe care Guvernul îşi asumă răspunderea, menţinân­du-şi totodată decizia de a intra în grevă generală la 5 octombrie. La acţiunea de protest s-ar putea alătura atât medicii, cât şi profesorii, care nu sunt de acord cu salariile pe care le vor avea după promulgarea noii legi. Alina Gavrilă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite